Pages

Thursday, 18 December 2014

SELF ESTEEM



       SELF-ESTEEM? Assalamualaikum, hai korang... malam ni gua nak share pasal rahsia gua berkaitan self-esteem. Sebenarnya aku ni jenis low self esteem. Btw, self esteem ni mengikut tafsiran buku psychology yang aku belajar sebelum ni ialah tahap keyakinan diri. Banyak cabangnya kalau nak diceritakan agak pening. Thats why aku dapat B je subject ni time asasi... hikhik :p , Jadi aku cerita sikit aje.

       Sebelum tu biar aku cerita sikit. Waktu sekolah masa aku form 3 lah aku start jadi famous kat sekolah. Masa tu cikgu disiplin dengan cikgu kaunseling berebut kan aku. yelah zaman aku muka suci dulu, cikgu cikgu berebutlah nak jadikan aku pengawas sekolah lah, pembimbing rakan sebaya lah.. kalau boleh selagi ada jawatan nak bagi kan *saje bajet sikit! hahaaa... masa zaman zaman ni lah yang aku kena belajar bercakap depan orang ramai. Aku ni kalau depan orang ramai dari suara tegas berdegang(suara yang kuat) jadi terketar ketar. Itulah problem aku sebab tu aku tak suka campur dengan orang atau pegang apa apa jawatan untuk elakkan aku kena bercakap depan orang.

        Tapi bila dah naik form 4 form 5 turdiaaaa... cikgu aku hantar pergi kem segala macam kem... sedikit sedikit kira aku punya self esteem bertambah maju sikit. Masa tu lah aku cabar diri aku join activity pengucapan awam, syarahan, debat pantun segala bagai... Alhamdulillah aku berjaya atasi low self esteem tu... tapi cuma sampai hari ni aku still rasa gugup duduk dalam orang baru dan ramai. dan aku sangat benci dengan crowded place. Aku cepat rasa rimas. Itu satu masalah aku.

          Masuk pulak university, aku amik kos yang memerlukan aku bercakap depan orang sentiasa. Tambah masalah bila aku kena bertutur dalam bahasa Inggeris most of the time lah. bersaing pulak dengan classmate aku yang majoriti datang dari cluster school, matrik and convent school. yang setiap hari bertutur dengan fluentnya dalam kehidupan diorang. Bayangkan aku ni dah laa budak kampung, bahasa perak aku pekat ya Rabbi kau tahu. Memang payah lah aku nak cakap. Terus hilang segala self esteem aku yang tinggi melangit selama ni.

        Jadi, langkah yang aku buat just go with the flow. Kau takut kau kalah. secara jujur nya aku sentiasa gunakan dendam aku untuk berjaya. aku ingat balik kata kata hinaan orang pada abang2 aku. So, I said to myself, kau kena buat kalau tak orang gelakkan kau. Itu jelah dalam kepala aku. hasilnya Sampai aku dinobatkan the best speaker. errr memang lah tak baik tapi ada bagus jugak lah perasaan marah aku tu, hehheee...

        So, aku nak pesan bagi yang ada masalah low self esteem banyak banyak lah bercampur dengan umat manusia, jangan jadi kera sumbang. Force yourself untuk bercakap, untuk jadi lebih berani. Kalau kau tak ubah diri kau, buatlah apa saja pergi lah program macam mana pun, kau takkan mampu berdiri tegak. Nak berjaya kena usaha. Jadi, cabar lah diri sendiri untuk naikkan self esteem kau orang ye. semoga berjaya!

p/s : interview fakulti undang-undang, UiTM Shah Alam


6 comments:

Nizam.Ariff said...

Aku low self esteem....and I chose antisocial...
When I cant be somebody, I be nobody. If people ignore me, a barricade myself..I build fortress around.....or.....I just close my eyes and open my imagination door.

cik kaki ketawe said...

hahahaa sometimes antisocial is the best way to run away...
but, I love to do the same when I get bored with the people around me...
close the eyes with imagination gonna release the strained very well...

Hamdi Afandi said...

tak sangka, rupa2nya ko ni seorang yg hebat dan berbakat..hohoho..
aku tak tau stkat mana sefl esteem aku..kjap2 ok kjap2 tak..berubah mengikut keadaan..haha..
setuju dgn yg ko ckp kna bnyk bergaul dgn umat manusia 2..aku pun diberi sedikit kelebihan bila bdepan dgn org rmai..tp x sehebat ko la..tabik spring la kat ko..hehe

cik kaki ketawe said...

hebat apalah weh... zaman skolah dolu2 jaaa...
aku ni pandai je pesan kat org, padahal kat luar aku pun jenis tak bergaul
sangat! hahahaaa.... ikut keadaan je... ko lah hebat bro...
ingat aku tak tahu ko lead singer dekat kampus ko tu...? hahaaa

Hamdi Afandi said...

smua org pndai pesan memesan ni kan..haha..
wow..lead singer..sape yg habaq ni..hahahaha..

cik kaki ketawe said...

ehhh lupa ke ko pernah tunjuk video ko nyanyi? tak ke ko jadi lead singer...

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P