Pages

Thursday, 17 April 2014

TIPS KURANGKAN BERAT BADAN



         Assalamualaikum... hai guys... serius rindu habaq hang! okay, aku dah terpengaruh dengan bahasa utara... hehehe...*berangan nak kawen dengan orang sana :P orite..abaikannn... So dengan rasmi nya aku dah berjaya menamatkan sem 1 kat sana... bapak serius rasa heaven cuti 2 bulan wehhh... nak cari kerja tak tau nak kerja apa...lagipun takda sape nak hantar and ambik pergi kerja... *gua takda lesen kete..sob..sob..sob.. so aku decide lets enjoy the summer...summer sangat weh! hikhik...kira boleh lah panggil summer sebab aku tengok sekeliling aku banyak sangat pokok iras-iras bunga sakura kot.. so adalah rasa area-area overseas gitu...hikhik..over jemah...ok apa kata kita straight kepada tajuk...

         Aku target bila korang nampak je tajuk ni sure dalam kepala tu *sah CKK ni debab orang nya! watcha! sapa nak rasa kasut size 8 sila jangan berpikiran begitu... *mmmm,memang kita debab pong! hikhik Btw,its not a crime to be a fat,chubby or even kalau orang panggil kau gajah segala mak gajah pun... Kenapa aku tetiba bukak cerita ni? sebab aku sendiri penah mengalaminya... aku concern bila tengok orang-orang senasib dengan aku ni...yelah aku ni jenis yang tak kesah...pasal satu family badan macam pou...dan pada aku ini satu kebanggaan sebab orang tengok aku debab sure orang kenal aku ni anak bapak aku...and I dont give a damn toward harmless insultation...

        Tapi aku tahu tak ramai yang boleh terima...tambah lagi kalau korang ada kawan sekelas,setempat kerja or even kat station bas ke..di mana saja asalkan korang bersekalian a.k.a setempat dengan mulut-mulut puaka tak bertalam yang dah sama level dengan loji indah water yang tahap pencemaran sampai level infiniti tu... *nampak tak gua emo ni? hikhik..

     Pada aku just take this as simple...debab-debab pun comel beb... pertama, kita kena bersyukur sekurang-kurang nya kita sehat dan tiada cacat anggota...Allah ciptakan setiap manusia tu pasti ada keistimewaan.. cuma kita sebagai manusia selalu suka menilai...tak pernah nak tengok dengan mata hati... kalau korang rasa rendah diri apa kata korang duduk depan cermin...kau cakap kat diri sendiri * aku cantik..Allah ciptakan aku... orang mengata sebab orang takut aku lebih dari diorang * errr,tapi jangan buat selalu tau...sebab dosa menipu....hikhikhik..okay aku gurau..mohon jangan baling aku dengan stilleto korang...meh aku nak story sikit...

            Zaman sekolah aku dulu...tak lah best sangat.. *yang tak best masa zaman minda aku suci lah..hehe* aku gemuk kot..serius tapi tulah..nasib aku tinggi...so aku rasa aku takde lah gemuk sangat.. *ayat penyedap hati*... so adalah nates-nates especially kebiasaannya budak laki lah duk mengata aku debab..ditambah dengan big boss aku yang badan sado boroi ke depan...memang cukap lah perencah nak di jadikan bahan mengata aku... so sedih lah kan..masa tu budak lagi.. sedih habaq hang... tapi aku tak mampu nak buat apa-apa sebab dah memang gemuk pun... so aku just ada seorang kawan baik...dia tak pernah khianat aku mengata kekurangan aku...jadi kat situ lah aku dapat build up confidence level aku...  aku fight segala nates tu dalam pelajaran...dan sukan...percaya atau tak walaupun aku gemuk aku penah jadi juara lari 200 meter ok...legend kot aku zaman sekolah...*sekolah rendah je* mula dari situ lah aku bina nama aku..

          Sejak dari tu...aku mula up sikit lah dalam akademik...sebab aku tau aku tak mampu nak tutup mulut orang kalau aku still di tempat yang sama...dan mulut orang kan? mana boleh tutup..but aku tahu aku kena naikkan diri aku...so that people will look at me...bukan nak membangga diri tapi lebih kepada untuk buang perasaan rendah diri tu... so,mula-mula dari nombor belas-belas dalam kelas...aku terus dapat top 3 dan dapat no 1 dalam kelas...then Alhamdulillah keputusan ok sikit..then semua mulut-mulut loji tu tabik kat aku...naik sekolah menengah aku masuk segala pertandingan ko-akademik...menang jadi johan sampai peringkat negri kebangsaan... korang tau kenapa aku mampu jadi aku yang hari ni? memanglah ini semua rezeki dari Allah... tapi antara penyebabnya ialah dendam aku pada mulut-mulut puaka tu...sapa kata dendam tu jahat? yelah dah kalau kau hasad dengki sampai buat tak baik memang dosa lah..tapi apa kata gunakan kata-kata hinaan orang tu untuk kau berjaya? Setiap kali aku takut nak mencuba sesuatu..aku bayangkan muka orang yang duk hina aku tu..Alhamdulillah..aku berjaya...

         So,jangan takut nak mencuba kalau kau gemuk,debab dan chubby... just let all those shit... kau dengar cakap-cakap orang percayalah..sampai bila kau takkan berjaya... kau tengok Adibah Nor,gemuk-gemuk dia pun dia banyak duit kot...orang duk mengata dia tapi dia duk mengutip duit 24 jam..kau ada? sapa kata orang gemuk tak boleh berjaya? kau rasa macam tu sebab kau biar orang duk kutuk kau..lepas tu kau bodoh sebab diamkan ibarat kau membenarkan kata-kata hinaan tu..so wake up my dear... jangan jadikan fizikal tu sebagai satu kekurangan....sebab diri kau tu... ada sesuatu..cuma kau sendiri mampu keluarkan permata tu dari diri kau sendiri...please bangun dan jangan rasa rendah diri...kita sama di sisi tuhan...


NOTA KAKI : tajuk saja je gua buat gempak beb...korang nak tips kurus sila 
                     tanya atuk google..kikikikiki :P


p/s : tapi apa-apa pun korang diet lah sikit..jaga pemakanan...bukan apa..
       sebab korang kena sentiasa sehat tau...
      sebab badan sado macam kita ni kena berjaga2...
      kesihatan di utamakan..


5 comments:

t.a.t.a said...

Elleh kasut saiz 8 pun nak heran. Akak ni hah saiz 9, memanjang aje tak de. Kesian tau kita. Huhu.

cik kaki ketawe said...

caittt..nak lawan jugak tu...hahahaha

Aku Penghibur said...

hahaha kadang kala tak perlu dengar kata orang.. buktikan bahawa kita boleh berjaya

! Arjunakirana ! said...

Gagagaga pettakkk... tak pe laaa... sekurang2nye sihat itu yang penting... tapi la bagi arjuna... ada segelintih yg tak sedar bahawa kesihatan tu perlu dijaga... "Masyaallah tekejut nengoknye.. makan nasi 3 pinggan... bugger 4 biji tak cukup... ayam goreng kfc satu buket..." itu masalahnye... adakah ini yang dikatakan menjaga kesihatan... kalau dah gitu nak salahkan ke yang tuhan ciptakan dia gemuk... ermmm... tapi by the way.. aizat pun dah pandai jaga kesihatan... cek mek kelate pun jaga kesihatan... tapi kak dibah arjuna suke dia sangat2... sweet sihat... gagagaga ini just pendapat arjuna... walaupun montel makan tu perlu la beradap... macam adap rasul kite... berhenti makan sebelum kenyang... ingat orang miskin yg kelaparan... so kat situ kita boleh la rasa betapa untungnya rezki tuhan bagi kat kita nikmat... jgn lupa kebanyakkan penyakit berpunca dari pada apa yang kita makan... wahhhh... panjang lebo aku komen... seronok topik nie... arjuna nk buat gak tapi takut sensetip... gagaga pettakkk

P/s : ayoooo... kenal eh... Selamat Datang Warga BOTE" wootwoot2 :)

wawa gades said...

oii! rindu gila bakhianggg!

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P