Pages

Saturday, 27 April 2013

PENGALAMAN PERTAMA

Assalamualaikum...holaaaa everyone...ok aku tadi macam banyak benda nak tulis...sekarang malas pulak rasanya...ok nak mula dari mana ek? hemmm...aku rasa pasal pengalaman pertama aku mengajar budak sekolah rendah...

Hari khamis lepas aku excited nak mula mengajar...pukul 2.30 aku dah terpacak dekat sekolah tu...padahal kelas mula pukul 3.00 petang..maka aku mematungkan diri sementara menunggu ustzah nan seorang itu..masa aku tengah duduk tu tetiba datang seorang makluk kecil...dia senyum menunjukkan gusi yang telah kehilangan gigi nya...nampak sangat sadis kat situ...hampir tergelak aku...tapi aku buat muka slumber jelah..

boy : "mak cik",mak cik datang nak mengajar ke?

Okey..awal-awal sampai mak cik pangkat aku dapat...haiyaaa...sabar jelahh..aku ringkas kan lah ye...tak sempat nak type pepanjang..aku sibuk ni...so mulka-mula pukul 3 loceng bunyi aku start mengajar...kena ajar tilawah al-quran..wewewe...bila aku tanya berapa ramai yang dah khatam al-quran,..terkejut aku...hampir satu kelas dah khatam...baru darjah 2 tu...Alhamdulillah...so tak susah aku nak mengajar...cuma berat sikit nak membimbing bagi yang masihy merangkak-rangkak...

Next paling kelakar time aku mengajar part Ibadah..pasal hadas kecil...haha..memang pecah perut aku time tu..ketawe tak menahan...

aku : ok anak-anak,apa itu hadas kecil?
boys : hadas kecil tu perkara yang membatalkan air sembahyang
aku : good boy...habis tu apa antara perkara yg membatalkan tu?
boys : apalah ustazah ni...takkan ustazah tak tahu...
aku : *buat muka*

tak boleh blahhh betul..aku kena main balik dengan bebudak ni...haha..macam -macam ragam lah bebudak ni..ada yang menangis sebab kawan sebelah marah dia...then menangis sebab baru hari pertama datang sekolah...haiyooo...gua dah macam jaga taska babes!! pengsannn..dah la kena gabungkan tahun 1.2 dan 3...gila...macam bunyi pasar malam...sekali aku hangin...diam satu kelas...tetibe aku dengan budak depan aku ni bisik dengan kawan sebelah dia..

boys : weh,ustazah ni garang kan?
kawannya :hah,garang gila...takut lahh..
aku : apa yang korang bisik2 tu? nak merasa diri dekat luar?

*senyap satu kelas*

Hahaha...nak gelak pun ader...aku pusing pandang papan putih terus aku gelak...haha...tak menahan kot!..hem masa balik tu sedih sikit...time bebudak perempuan salam tangan aku....mula-mula selawat then cakap terima kasih ustazah...then ada yang cium pipi aku siap cakap "ustazah ni comel lah"...hehe...ok aku nak pesan bebudak jarang menipu...kehkeh...dan paling terharu ada yang cakap.."ustazah besok datang lagi tau...sayang ustazah"..huhuhu...hilang macho gua time tuh...sweet ja bebudak ni....rasa jiwa aku suka pulak dengan bidang ni..so aku ambil keputusan meneruskan khidmat aku kat situ..sampai aku sambung belajar semula...ok...itu aje...

---------------------------------------------------------

then balik rumah gua terkejut rimau...kawasan perumahan aku dilanda ribut...err...rumah aku dah tak macam rumah dah...ada beberapa barang yang tak dapat diselamatkan...iaitu..laptop,netbook and komputer...even drawing book aku pun hancur basah kena hujan...rumah habis bersepah-sepah air atas lantai...jadi kami redha jelah dengan musibah kali ni...



p/s :aku akan merindui dunia blogger... see you when I see you allsss...

adiosss...

19 comments:

Alyn Roslan said...
This comment has been removed by the author.
Alyn Roslan said...

wah, ckk dah jadi ustazah la ya..kena banyak sabar ya mengajar budak2 ni..err, btw ckk ni umur berapa ya..maaf ya kak alyn tanya..hehe

Nizam.Ariff said...

semoga tabah dan sabar menghadapi semuanya...
aku juga pun sama je kena sabar dan tabah...

Tinta Lana said...

Salam.

Kalau aku yg mengajor,mau bebudak ni panggil aku nenek,hahahah

Citer CKK ni buat lana teringat kat hanan, tahun ni dia darjah 1. Masa tadika dulu, dia tadika islam. Kdg2 dah smpai wktu nak balik, ak tngu dpn pintu nak ambik dia, dia pasan ak, tapi dia buat dekk je. Terus je buat keja dia. Slagi ustzh dia tak panggil dia suh balik, melekat la dia kat krusi dia. haihh.

Elok2 no ngajor bebudak tu ^_^

Diari Si Froggie said...

Wasalam uztazah.. ustazah nie garang lah, dah lah comel esok datang lagi eh ustazah.. sayang utazah :P Gelagat bebudak tak bosan dibuatnya walaupun kadang2 menguji kesabaran jugak.. haha. Selamat mendidik anak2 bangsa ya ustazah :) Sekarang memang musim ribut.. dekat rumah aida pun ribut kuat siap atap rumah terbang dibuatnya.

Mizz Aiza said...

menarik pengalaman tu.. hehe.. budak2 selalunya jujur.. kalau dia cakap cantik, betul la cantik.. :D

sabar di atas musibah yang menimpa.. pasti ada hikmah di atas setiap yang berlaku..

misz aisya said...

amacam? jiwa sudah lekat ke sama ini bidang? hihi..

belajar dri budak2. happy sokmo buat diorg nmpk cute kan?

Hatimi Tahirruddin said...

lol ustazah ni comel rupanya...hehehe hilang macho wehhh bila aku terbaca ayat kau tu.....

cik kaki ketawe said...

haha...memang sabar habis dah kak...hehe...umur sy baru nak masuk 18 tahun ni kak...

cik kaki ketawe said...

huhu..agak sadis jugak wehh..tp apa boleh buat...
memang tabah jelahh

cik kaki ketawe said...

hanan tu anak ke adik kak Lana? huhu..insyaAllah...hehe...

cik kaki ketawe said...

rumah sy pun dah tak macam rumah kak Aisa...ngeri juga musim ribut ni...

cik kaki ketawe said...

alamak,akak jangan le puji...ni nak sorok muka balik almari ni...kahkahkah :P


terima kasih kak... =)

cik kaki ketawe said...

haha...suka jugak lah..itupun kalau bebudak ni tak nakal...hehe :P

cik kaki ketawe said...

hahahaha....cehhh...perli aku le tu...

kay_are said...

budak budak sekarang pun dah pandai tipu.. lagi advance,so tak payah r caye cakap budak tu ye.. =P

MaMa Rey said...

haiyaa..awal2 dah dpt pangkat makcik..hehehe
macam2 ragam budak kecil ni kan..dapt bayangkn CKK muka garang bagi senyap budak2 hehe..selamat mendidik CKK..

err..kuat juga ribut tu..

iu-hazirah said...

macam-macam ragam budak2 ni

nabila ibrahim said...

waaahhhh haha kalau aku mmg gelak guling2 ngn perangai budak2 cmtu..sweet je..

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P