Pages

Tuesday, 23 April 2013

DIDIKAN SEORANG ASKAR PENCEN



Assalamualaikum....holaaaaa....tajuk kat atas tu ada kaitan dengan cerita aku minggu lepas...hari rabu yang lepas untuk pertama kali nya aku akan mempraktiskan menunggang motosikal diatas jalan raya setelah beberapa bulan aku dapat lesen...mohon jangan bahankan aku sebab poyo je lebih ni...haha..seriusly ni memang baru nak cuba...err,sebenarnya aku ngeri nak meredah highway...sebab tak biasa...big boss aku tak bagi aku bawak moto...jadi hari tu aku dengan kakak aku untuk kali pertamanya kami keluar dari rumah tanpa kebenaran beliau...even dengan lady boss pon kitaorang tak bagitahu....heeee :P hanya mintak kebenaran dari abang aku je...sebab kalau mintak pada big boss aku 100 % aku yakin definitely potensi nak keluarkan perkataan "yes" tu senipis asap je...so kebetulan waktu tu beliau outstation...memang panjang lah langkah kitaorang...yang abang aku tu tak habis-habis bagi tips jangan kelam kabut masa bawak motor...tu mesti takut apa-apa jadi then kena jawab dengan big boss aku...

So,secara am nya memang agak batak bila kali pertama bawak motor...kali pertama bebas keluar tanpa perlu melaporkan diri kepada big boss...sebab selama 17 tahun aku hidup setiap kali nak keluar aku kena buat kertas kajang report pada big boss aku tuh...dengan sapa nak keluar then pukul berapa nak balik...berapa ramai kawan yang pergi sekali lepas tu sape mak bapak kawan aku kat mana rumah diorang semua kena bagitahu..then nak keluar kena dengan perempuan je...yang tu aku tak kesah sebab aku mana ada kawan lelaki...hahaha...so sampai ke besar dah jadi tabiat aku kalau nak keluar mesti aku bagitau secara details..itupun kekadang tak lepas...dari kecil aku tak pernah bebas macam tu...everytime kalau nak keluar mesti big boss tak pon abang-abang aku hantar dan ambik..cuma lepas SPM ni baru dalam 2 -3 kali aku hang out dengan geng-geng aku...naik motor memang beliau tak bagi...kalau naik kereta takpee...masalahnya dah kawan-kawan aku semua ada motor je...kekadang je keluar naik kereta...so memang kitaorang manfaatkan peluang ni...kakak aku pun nampak sama je jakunnye dengan aku...

Jadi malam tu dah sampai rumah kitaorang bercadang nak bagitahu hal yang sebenar dekat big boss aku lah...ni pasal rasa bersalah habis sebab tak bagitahu langsung...kitaorang takut jugak kang tak pasal-pasal kena perintah berkurung...sebab big boss aku memang tegas kalau bab-bab ni..ehh,bukan bab keluar rumah je,..semua bab lah beliau garang...memang big boss aku didik aku style askar kot rasanya...disiplin habiss...heshh...tak tahu ke anak dia semua nya pakar jenayah...haiyooo...kelemahan kitaorang semua bila big boss dah bersuara,..bukan takut tapi hormat...kehkehkeh...then bila kitaorang dah berterus terang boleh pulak big boss aku tak percaya...agaknya tak percaya anak dia merempit 120 km/h atas highway...haiyaaa...lepas tu kitaorang diam jelahh...hehehe...bagus jugak lah beliau tak percaya...tak payah aku tadah telinga dengar tazkirah....tak menahan wooo...

Ada sekali tuh aku melepak dengan kawan aku...kebetulan abang aku call...so saja jelah aku cakap aku tengah dating dengan lelaki...padahal aku keluar dengan anak kawan big boss aku yang berjantina perempuan...abang aku memang tak percaya muka adik dia dating...haha... Ingat aku ni baik sangat ke? nasiblah aku memang tak pernah buat kerja maksiat macam tuh...

Bigboss aku sangat tegas..everythings kena perfect dari segala segi...semua beliau kontrol..even abang sulung aku pun kalau buat apa-apa mesti refer my big boss....arahannya perlu dilaksanakan...beliau didik aku seperti anak lelaki...sama macam abang-abang aku...apa yang abang aku kena buat..so do I..aku pun kena buat juga...beliau nak jadikan kedua-dua anak perempuan beliau multitasking...sebab big boss aku pesan one day aku kena face dunia...so dia nak mempersiapkan aku...errk,so jangan salahkan aku kalau aku memang tak ada gaya macam wanita Melayu terakhir yek...semua salah big boss aku...

Secara jujurnya aku sangat menghargai kepercayaan mereka semua...InsyaAllah aku akan jaga kepercayaan tuh sampai bila-bila...aku sentiasa berdoa moga Allah tetapkan hati aku dan jauhkan aku dari segala gejala sosial yang pelik-pelik tuh...aku takut kalau nanti diri aku hari ni akan berubah...nauzubillah...

Aku bersyukur sangat sebab big boss aku didik aku secara macam ni...dulu aku pernah persoalkan...kenapa kongkong hidup aku...mungkin masa tu aku terlalu naif dan desakan suara remaja...tapi hari ni aku rasa macam nak peluk ketat-ketat my big boss...sebab didik aku macam ni...terima kasih sangat-sangat...kalau tak mungkin hari ni aku jadi perempuan yang tak bermaruah keluar merayap sana sini...jadi anak yang degil...tak jaga pergaulan....ye walaupun dulu aku tak boleh terima didikan yang tegas tapi hari ni dengar rela hati aku terima "didikan seorang askar pencen"..sebab dengan didikan beliau aku jadi manusia hari ni...so memang muchas gracias to him...the king of my heart...lantaklah memang hari-hari dia marah aku...takpe...aku tahu...he loves me more than I think...so nanti dah ada anak aku nak didik mereka macam mana bapak aku didik but sesuai dengan peredaran zaman anak-anak aku nanti...hehe.. :P


 TERIMA KASIH BAPAK! I LOVE YOU...




p/s : Maka,sapa yang dah jadi bapa atau bakal jadi seorang ayah...didik lah anak-anak dengan betul ye...ewahhhh....




# hari ni aku nak tunaikan janji aku pada seseorang...to my brother thanks a lot...lupa nak cakap...aku rembat LC ko hari ni...jangan marah yekk... :P







7 comments:

khairil azam said...

oooo...pandai dah ehh? aku report bapak kau budak...haha..
service dulu motor tu sebelum gerak...

p/s : aku tahu senakal-nakal kau pesanan ayahanda tu takkan kau lupa...jadi budak baik ye sis...

Hatimi Tahirruddin said...

ok terjawab sudah segala misteri... :P

Mizz Aiza said...

didikan yang mengajar supaya diri lebih berdisiplin.. bagus tu.. :D

Aku Penghibur said...

erm lebih berdisiplin itukan bagus ..senang :) orang suka ambil kerja

misz aisya said...

sme mcm akak dlu. ape2 nak buat, kne gtau abah. smpai skrg pon.alaaa xsalah kan gtau abah sndiri. :)

MaMa Rey said...

nak p repot kat big boss CKK..CKK sedia kertas kajang byk2 bagi report nanti ya..hehehe..

cara didikan big boss CKK tu akhirnya membuahkan hasil yang baik..Tabik sama big boss CKK..:)

kay_are said...

bagus r ko sendiri dah ngaku batak..tak payah susah2 aku nak cakap camtu.. =P tapi bagus r kan ayah ko dah terap didikan camtu sejak kecik, so lame2 dah bese takde r rase nak rebel kan? ke ade gak?

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P