Pages

Friday, 1 February 2013

PS...I LOVE YOU

ASSALAMUALAIKUM...

AKU memang kaki baca novel..dalam koleksi aku lebih dari 100 novel aku dah beli...walaupun mungkin tak setanding dengan orang lain punya koleksi..at least aku menyahut seruan kerajaan dengan rajin membaca...selain dari komik naruto yang memang tahap aku suke giler...aku baru belajar baca novel inggeris..walaupun kekadang otak aku jenuh nak berfungsi untuk memahami apa yang mat saleh tulis uh...tapi sesetengah bukunya ada juga yang berguna...tapi tolong jangan bagi aku literaturelisme punye buku tahap kena guna google translate baru aku boleh khatam...(err,ada ke perkataan literaturelisme ni? )ni aku nak buat review satu buku...aku suke baca novel ni...



walaupun pada aku buku ni penulisannya kurang matang...but atleast mesej yang cuba disampaikan tuh memang bagus la...

cerita ni bermula bila suami Holly iaitu Gerry mati sebab kena brain tumour...dan sebab kan gerry tahu dia kan mati...jadi dia mula menulis surat untuk untuk Holly..semua sekali ada 10 pucuk surat..semua surat itu perlu dibuka satu bagi setiap bulan..dan diakhir surat itu tetap ada peasanan , PS...I love you.... sebenarnya tujuan gerry tulis surat itu sebab dia nak Holly betulkan hidup Holly selepas dia mati...sebab dia tak sempat nak ubah kehuru-haraan hidup Holly dan masa merka sebagai suami isteri sangat pendek...jadi dia harap dengan surat itu Holly dapat bangkit selepas kematian dia...dan surat itu tanda cinta dia pada HOlly..sebab gerry nak yang terbaik untuk Holly...just because he love her so much...

This story is very touching. Gerry is a very thoughtful and sweet husband. But I'm sure no one will like this to happen in their life. No one will like it if your loved one passed away so young and you have no chance to grow old together

sebenarnya gaya penulisan dia ni dah macam standard boleh jadi anak angkat shakespeare..even mungkin belum standard dengan orang tua tuh..tapi karya dia boleh tahan..,even novel ni dah di filem kan...so kalau berminat  bolehlah beli...

aku rasa nanti mungkin ader yang keliru dengan buku kat atas...mungkin korang biasa jumpa buku ni dengan cover macam ni




buku ni yang ada di malaysia..okey kalau nak beli...beli yang cover macam ni...sebab yang kat atas tuh kawan aku beli dari luar negara...terima kasih pada KAK AISYA a.k.a ilham hati punya tuan blog yang membuatkan aku lebih alert....sebab buku ni pun bukan milik aku... T_T...hanya mampu meminjam  harta kawan aku....tapi isinya sama saja bagi ke dua-dua buku ni...

conclusionnya : Life must go on...jangan hiudp bersandarkan kenangan...dugaan itu adalah untuk kita belajar


#aku nak pergi pesta buku...tapi takda sapa nak bawak aku pergi sana!!! T_T

14 comments:

misz aisya said...

akak ade novel ni tp cover dia laen. gmbr laki n pompuan kat pntai. tp tp tp, akak xabes bce agi. akak bkn pndai BI sgt pon tp novel ni boleh dibaca dan sng faham. akak boleh feel kesedihan isteri dia bila laki dia mati.

ehem. akak single lagi. ssh laki nak dkt sbb diorang tgok akak ni demand tggi kot. hahaha

cik kaki ketawe said...

yg gambar laki perempuan tu tahun publishment dia berbeza...setiap kali dia cetak semula buku ni..cover dia akan tukar...dah ada mcm2 cover...gambar laki perempuan punya muka sj pun ader...gambar candy pun aderr,,,yang mcm kat atas pun ader..yg gambar laki ppuan tuh akk dpat di malaysia kan? yg ini kawan sy beli di luar negara...

#ohh...singleee...akk demand tinggi sgt ke? err,,agak2 smpai koyak poket abang sy tak?hahahaaa....

Aku Penghibur said...

oo novel nie dah bce..ok la .. ada moral story tapi jalan ceritanya kurang menarik ( my opinion la)

cik kaki ketawe said...

tulah..sy pun rasa penulisannya kurang matang...cuma mesej dia yang sy suka...

misz aisya said...

owhh yeke..tp akak suka cover yg akak beli ni kot. laki tu hensem! ngee~~

ehem, kalau dia pndai jage hati, xkan koyak poket punye. :P

cik kaki ketawe said...

hahaha...akk ni entah2 beli buku tuh sebab cover tuh hensem punye orang ye? haila2...

#nak ke? dia memang nak mncari cikgu...eceecehh...

misz aisya said...

alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa boleh pulak trjebak ckp bnde2 camni..malu malu malu :P

cik kaki ketawe said...

ececeehh...malu-malu rimau pulak akak ni...hohohoho

Ayie Abas said...

salam CKK :)

ayie rasa mcm pernah terbaca tajuk novel psi i love you nih...tapi x berkesempatan baca lagi...

ayie sokong niat murni CKK sahut seruan kerajaan tu...bole jadi contoh pd org lain...cewah..hehe :D

cik kaki ketawe said...

wasalam ayie =p

kenapa sy rasa nak melompat bile ada org puji ni? wakakaa... ayie try la baca..seriusly best...mungkinlah karya dia tak cukup umphh nak bagi orang nages air mata darah...tapi trylah baca...hohoho...promote buku yg sy suke... =P

Engku Muzahadin said...

Suka baca novel. Tapi x tergerak lagi bc yg omputih. Malas nak memproses. Kalau yg BM berdesup ja boleh layan. Hehe..

kay_are said...

conclusion nye.. mase sekolah dulu.. robinson crusoe pun aku tak habis bace.. so habis ke aku bace buku london tebal gedabak amcam ni? err..

cik kaki ketawe said...

hahaha...sy pun baru belajar membaca..sj nak improve bahasa je...

#kalau novel BM sy pun xpandang apa dah...hahaha

cik kaki ketawe said...

hahaha...abis tuh cmne ko jawab exam wei? ke ko meniru nih? wakakaka....

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P