Pages

Wednesday, 30 January 2013

HARGAILAH

                        


ASSALAMUALAIKUM

Hari ni aku tak tahu nak tulis apa...aku kalau fikiran berserabut memanglah mood nak menaip tuh macam jauh beribu kilogram dari aku...tangan pulak macam 2 centimeter lagi nak sampai kat lappy...memanglah malas ya amat...tetap sebab aku tak tahu nak buat apa...tangan aku gatal jugak nak tulis...

Korang tahu...dalam adik beradik aku...hanya aku dan kakak aku saja perempuan...lagi 5 orang lelaki...so for sure aku dengan kakak aku memang manja kan..everyone nak protect kami...keluar ke mana mesti berteman and everythings la...aku jenis yang manja dengan ayah aku lebih dari mak aku...masa aku kecik-kecik dulu...kalau orang tanya aku anak sapa...mesti aku jawab...aku anak bapak...padahal mak aku yang bawak perut sembilan bulan mengandungkan aku...memanglah aku ni diskriminasi...mungkin sebab dari kecil mak aku kerja...dan yang ada bapak aku...kebetulan waktu tuh ayah aku baru retired as an army...so aku pulak lahir time tuh...bapak aku lah jaga aku sebelum aku dicampak ke rumah pengasuh untuk di jaga...

Tapi sekarang kalau orang tanya antara mak dengan ayah aku...yang mana aku paling sayang...memang aku tak tahu nak jawab...jawapan aku ialah...tanpa bapak aku,aku sunyi...tanpa mak aku...hilang keberkatan dalam hidup aku...kedua-duanya sangat penting bagi aku...

Baru-baru ni sebelum aku SPM bapak aku addmited ke hospital sebab sakit kronik...lepas diagnose buah pinggang bapak aku rosak..jantung pulak breathing tak tally...dua minggu bapak aku terlantar...kritikal...bayangkan perasaan aku time tuh...dengan serabut nak SPM...lepas tu aku diuji pulak dengan keadaan ayah aku macam tuh...tapi aku tetap be strong...sampailah satu hari...abang aku datang ambil aku kat sekolah...ayah aku dipindahkan ke hospital besar permaisuri bainun Ipoh...kerana kritikal...even mak sedara aku pun doktor dari HUKM turun padang...aku memang speechless la...

Sampai kat ward kecemasan kat hospital..ayah aku panggil anak dia sorang-sorang...dari abang sulung aku sampai adik bongsu aku...dia tak nak makan...aku risau sangat...masa mak aku cakap ayah aku panggil aku...aku dah sebak dah...

Ayah aku pegang tangan aku...dia cakap..
"adik baru balik sekolah ke?"
"iya..abang ambik,terus ke sini...nak minum ke?"
"bapak ingat tak dapat jumpa adik dah"

aku memang tak boleh nak cakap apa dah...aku terus blah dari wad tuh...aku keluar aku menangis kat bangku luar...aku dah tak peduli dah orang lalu lalang tengok aku macam orang giler...cakaplah apa orang nak cakap...sebab diorang tak rasa apa yang aku rasa...kat dalam wad tuh bapak aku bertarung nyawa!!sepupu aku pun datang time tuh...mak sedara aku pujuk aku...aku tak pernah nangis teruk macam tuh...dah okey sikit lepas tuh aku tengok ayah aku dari luar wad...tak sanggup aku nak datang dekat...aku takut aku akan sambung buat drama air mata kat depan bapak aku...aku kena kuat...

Alhamdulilah...lepas 7 hari dekat situ...Allah makbulkan permintaan aku...ayah aku dah beransur pulih...ayah aku senyum dekat aku...dia cakap nak makan buah...aku kupaskan ...bagi ayah aku makan...teringat lagi waktu kat hospital..aku suruh dia senyum..aku nak ambil gambar....masa tuh aku rasa lega sangat...

Sekarang ayah aku mampu berjalan..walaupun bertongkat...syukur...tapi sekarang buah pinggangnya makin rosak..kemungkinan kena buat dylisis...or mungkin kena cari penderma...susah nak cari penderma yang sama sel buah pinggangnya dan sesuai untuk ayah aku....besok aku akan ke hospital Ipoh untuk teman ayah aku buat pemeriksaan dengan pakar...satu yang aku menyampah dengan hospital kerajaan ni servicenya memang la...aku ajak ayah aku pergi swasta...dia tak nak..specialist okey sikit...tapi sebab dah rekod perubatannya dah ada di situ..dan sebab malas nak buat prosedure mula dari awal...jadi kami gunakan khidmat hospital kerajaan...dia cucuk atau buat kerja tak ikhlas dan menambah kan sakit pada bapak aku memang lah aku fire...nak try la buat...kena macam hari tuh...nasib lah abang aku tak saman pihak hospital..

Jadi aku nak pesan pada semua orang sama ada baca atau tak baca entry aku ni...aku mohon..sayangilah ibu bapa kita sementara mereka masih ada...suatu hari nanti bila mereka dah tak da...jangan pernah menyesal sebab kita tak pernah menghargai mereka...tengolah kat luar sana...mereka yang dah kehilangan ibu bapa...merindukan kasih sayang...kita yang masih ada ni...selalulah doakan untuk kedua-dua parents kita.



Janganlah bila kita dah kehilangan mereka baru kita nak sedar...betapa berharganya parents kita...tanpa mereka kita takkan lahir ke dunia ni...tak mampu nak hidup macam yang kita capai pada hari ni...syurga kita terletak dibawah kaki ibu...

Sebelum aku terlupa...ada yang minta aku doa penenang hati kan...sebenarnya banyak doa yang boleh kita amalkan...tapi yang biasa aku buat...aku amalkan surah Al-Insyirah...maknanya pun sangat indah...



mohon google maknanya ye...hehee...


dan yang ini pun boleh diamalkan...


dan sebenarnya...jika mahu jiwa kita tenang...bersujudlah pada Allah...InsyaAllah akan ada jawapannya...dan ketenangan itu akan datang dengan sendirinya...



doakan ayah aku cepat sembuh ya...

#jika jari terhenti untuk menaip...maka tiadalah isinya...berhenti menulis tak bermakna selamanya aku akan hilang....tapi jika memang ditakdirkan...anggaplah watak cik kakiketawe tamat di sini sahaja...maafkan silap salah aku sepanjang aku jadi blogger...moga ada umur yang panjang dan tangan pinjaman Allah ini masih berfungsi untuk menulis...insyaAllah... =)

20 comments:

misz aisya said...

hey my dear!

akak penah rase, mase akak f5, abah masuk hospital. risau n sedih tu xtau nak ckp.

ade niat nk brhnti blogging ke? jgnlah. kdg2 bila luah kat blog ni boleh buat kita tenang tau.

sori ye lmbt singgah. akak bz. nway, design blog yg baru ni cantik. senang nak baca. :)

cik kaki ketawe said...

sedih kan kak?

kita tak tahu masa akn dtgkan kak..esok blom tentu sy msih bernyawa...hohoho...memang sy suka luahkan pape pun kat blog...

terima kasih akk... =)

Muhammad Hamdi Afandi said...

smoga terus tabah mghadapi hari-hari seterusnya...:)

kay_are said...

tak tau nak cite ape tapi panjang berjela.. kalau tau cite agak2 mau jadi novel entri ko kan? =P aku sekolah kat smk raja permaisuri bainun ipoh dulu! <-- tibe2 dan takde kaitan.. tapi aku tak pernah tau hospital bainun yang ko mention tu.. hospital kerajaan memang slow kot.. hmm.. ape pun semoga urusan ayah ko tu dipermudahkan dan die cepat sembuh ye.. =)

cik kaki ketawe said...

haha...tulah...Allah bg ilham nak tulis tu wei....aku tulis la...wei hospital permaisuri bainun ni hospital besar Ipoh le...err,ko ni anak perak ke tidak ni? bukan ke smk tu dekat aje dgn hospital... apa2 pun...thank..aaminn..terima kasih doakan ayah aku

Muhammad Hamdi Afandi said...

semoga terus tabah menghadapi ujian hidup...pjalanan pasih pnjang..chill...:D

kay_are said...

oit, thanx bagitau pasal link tak boleh tu.. sekarang dah boleh.. sorry2.. =)

cik kaki ketawe said...

yeay..chill =)

cik kaki ketawe said...

no biggie...pasal aku pminat mat luthfi tu yg aku tegar men"click" tuh...hoho

cik kaki ketawe said...

mohon video anda jgn lupa ye..nanti entah2 aku ttup blog ke...kempunan aku nak dgr nye wei...

Muhammad Hamdi Afandi said...

okeh2..vdeo 2 hilang dah..ak lam proses ngh cri video 2 ngn membe2 lama aku..alhamdulillah,dah jumpa..aku ngh tggu emel membe aku ni la..sbq sat na..

Aku Penghibur said...

semoga di berikan kekuatan untuk harungi hidup ini ..

cik kaki ketawe said...

yeay...xsabar nak tgok ni wei..aku nak kasi komen kaw2 punye...haha..dah ada niat jahat dah ni... =P

cik kaki ketawe said...

Aaaminn...thanks a lot acik =)

Muhammad Hamdi Afandi said...

hahaha..silakan gelak..aku xksah pn..ngeh3..

cik kaki ketawe said...

hohoho...aku memain jelah...xdelah smpai nak gelak guling2...sikit2 je...

Muhammad Hamdi Afandi said...

haha..aku pn memain je..xpa2..nnti pa2 hal ak hbq len na...

cik kaki ketawe said...

jangan marah aku menyusahkan ko...nak kena cari sana sini...teringin nak dgr ko nyanyi je..(okey,fening lalat) wakakaaa...

Muhammad Hamdi Afandi said...

xde ape la..aku ni jenis suka memenuhi pmintaan sahabat teman..dun werry la..haha..klau nk dgr btol, mai ipg aku 4hb ni..aku ada wat show nasyid time 2..haha

seribupilihan said...

memang kita perlu hargai ibubapa kita..dialah yg memberi kasih sayang sejak kecik lg kat kita..doa ibubapa patut diamalkan tiap2 hari lepas solat

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P