Pages

Thursday, 7 February 2013

PENDENGAR SETIA

Dunia ni berputar macam roda..kadang-kadang kita diatas..dan ada msanya kita berada di bawah..

                       ASSALAMUALAIKUM

Hari ni merupakan satu hari yang panjang buat aku...duduk berjam-jam depan kawan aku untuk menjadi pendengar setia permasalahan yang dia hadapi...sebagai kawan aku hanya mampu menjadi pendengar...sebab pada aku...masalah dia tu hanya dia yang mampu selesaikan...kes putus cinta la wei...sebenarnya aku tak faham..asal diorang ada masalah je jumpa aku...apa ingat aku tak ada prob ke? hoho...tapi tak apa...aku tolong orang then aku rasa sangat gembira bila tengok dia gembira...kalau bab lain okey la jugak...tapi kalau bab cinta aku pun failed kot...hoho..tu pasal la aku boleh jadi pendengar je...

Member aku ni punyalah sedih bagai pasal baru lepas putus dengan pakwe yang konon dia sayang sangat..err,aku bukan apa...aku dah nasihat dah...mamat tuh memang kaki main...minah ni tak mau percaya..mudah sangat cair...kalau ikut hati aku..memang aku biar dia melalak sengsorang...aku nasihat ketegaqqq tak mau dengar...tapi itulah...cinta tu membutakan mata manusia dan kelemahan manusia ialah kasih sayang...bila aku cakap dia kata aku tak rasa apa yang dia rasa..haihh..mulalah aku rasa cam nak bagi dia phenopthalene je...punca masuk metro nama aku..kira baiklah aku nak tolong...kalau tak?

Aku bukan tak faham aku faham...cuma pada aku...normallah perasaan kecewa tu...sakit memang sakit beb...tapi patutnya dia guna kesakitan tu untuk  belajar berhati-hati lepas ni...bila aku nasihat cakap buat lepak je dia cakap pulak aku hati kering...hahaha...aku bukan hati kering...cuma aku selalu cakap dan hadam pada hati aku...

"kalau dia bukan milik aku jika maka itu takdir yang Allah dah set untuk aku,moga Allah pertemukan pemilik sebenar"

Pada aku...terima jelah segala-gala takdir dengan redha...kadang-kadang benda ni semua terjadi atas kesilapan kita...dan bersedih pun agak-agak la kan....korang mesti pernah tengok 3 idiots kan? aku still ingat Rancho pernah cakap "sebenarnya hati kita ni penakut..so kita kena tipu dia dengan mengatakan all izz well" aku rasa betul jugak...semuanya terpulang pada kita untuk menerima semua ni... aku sendiri tak tahu macam mana cara nak menghilangkan rasa sakit itu...tapi yang aku pasti...sampai masanya hati ni akan terubat juga...so just go with he flow...life must go on...

Mesti ada yang cakap.."minah ni cakap senangla..entah-entah tak pernah kena,bolehla"...oh, aku dah biasa kena ayat camni...memanglah muka aku nampak ganas...(ada kena mengena ke? ) tak kesah la,tapi aku tetap manusia...aku pun tak lari dari benda-benda kuciwa ini...aku pun ada kisah sendiri...tapi aku try adapt kenyataan ni...hidup kena berani face benda-benda luar alam ni...aku pun pernah merasa apa itu sakitnya kecewa...tapi just take the moral of the story...

Hidup ni kenala loading segala benda sebab dari situ kita dapat belajar...contoh macam jawab soalan addmath..nama pun addmath kan? memang wajib selalu salah...so bila dah tahu salah...kita kena mula kembali dan cuba jalan penyelesaian yang lain....tiada soalan yang tak ada jawapan...kecuali soalan tu salah...tapi tetap ada juga jawapan..iaitu jawapan yang salah...yang penting kita kena usaha untuk cari jalannya....

SO,nasihat aku...jangan terlalu sayangkan seseorang yang belum tentu milik kita...rugikan bercinta bagai nak rak...buang duit,buang masa , and the worst kalau dah sampai tahap yang haram pun nak di halalkan..apa yang tinggal lagi? baiklah tanam dulu cinta kita pada Allah SWT , pada junjungan Nabi Muhammad SAW then parents kita....baru fikir nak sayang kan orang lain...

#nampak tak tagline aku kat aku punya header kat atas? aku curi dari kahlil gibran tuh...

"out of suffering emerged the strongest souls,the most massive characters are seared with scars"

dan Allah dah berfirman dalam surah Al-Insyirah

- verily after each difficulty there's a relief-

p/s: boleh lah fikir dendalam makna tagline itu ye...dan putus cinta bukan bermakna kehidupan kamu berakhir...tetapi ia mengajar kamu untuk bangkit dan belajar dari kesilapan yang lalu...chill =)

14 comments:

misz aisya said...

bila clash mmg sakit. dan akak akan crik kawan tuk dgr luahan. itu slh satu cara utk legakan tekanan perasaan.

cara nak happy balik after mnderita sbb clash? akak lupakan lelaki tu, dan isi masa akak dgn study, family n friends. masa tu kita akan bersyukur sbb hnya hilang seorang lelaki yg xsygkan kita. sedangkan Allah hadiahkan kita dgn insan2 yg ikhlas menerima baik buruk kita. itu kan dah ckup bahagia? :)

cik kaki ketawe said...

sakit tapi hidup mesti diteruskan jugak kan kak?

sy pun dah cukup bahagia dgn kawan dan keluarga sy... sampai masanya nanti kita tetap akan ada pasangan masing2 kan kak...hoho...asal bunyi touching je kita ni kak? hoho

misz aisya said...

ye. mestilah psgn masing2! mna boleh share ngan kamu..uhuk3.

cik kaki ketawe said...

akak dah kalau akk kawen dgn abang sy..takkan la sy nak share pulak...hahahahaaa :P

misz aisya said...

haiyaaaa budak kecik ini....:P

cik kaki ketawe said...

hahhaa...akak sy muda sikit je dari akk...mana ada budak kecik...sy dah nak msuk 18 dah...wakaka...

Hatimi Tahirruddin said...

lawak la kawan kau ni...dah tau org lain tak dapat memahami situasi dia, yg dia pg cerita kat org lain jugak watpe...

aku kdg2 berbulu jugak bila org luahkan perasaan lepas tu tanya pendapat kita....bila kita dah bg pendapat dia tak berkenan pulak....haha...

cik kaki ketawe said...

entah lah timi..maybe dia nak kurangkan rasa tension dia...so she needs friend to talk...haha..aku layan jela..

hoho..ahu takpe timi..aku cuma memikirkan pasal kawan...kalau dok memang aku malas nak melayan org sombong gitu

Aku Penghibur said...

wahh pendengar yang baik.. apa pon JOdoh itu rahsia ALLAH , yakinlah padanya... Dia tak akan pernah buat kita kecewa :)

cik kaki ketawe said...

yup...yakin Allah melihat dan mendengar segala rintihan kita =)

cik little star said...

Hahahaha..aikk ni konform ambik ilmu dari ak mendengar luahan hati psl cintan cintun ni..ketensenan melanda.hahahah

cik kaki ketawe said...

hahahhaa...ko juga mengaja aku kan?? hahahhaaa

kay_are said...

die bukan untuk ko.. tu je sebab die.. kalau ade jodoh ade r nanti kan? cakap camtu kat kawan ko kot die boleh faham.. hmm.. aku tak nampak kaitan cite 3idiot ngan chenta weh! lagi satu, add math aku selalu je leh jawab.. cane tu? <-- riak tak sudah.. ^^

cik kaki ketawe said...

memang la cerita tu takda kena mengena...aku tulis kat atas pasal kata2 si rancho tu boleh diguna pakai..itu aje..err,,budak pandai terlebih memang gitu...hahaha

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P