Pages

Friday, 8 February 2013

H.U.R.T

ASSALAMUALAIKUM....

Syukur Alhamdulillah...rezeki mencurah-curah hari ni...mula-mula dapat duit dari abang aku (bolehlah guna buat beli hadiah bufday member aku) , then sorang lagi abang aku belanja makan pagi ni (jimat duit dan tenaga) ,dapat  sehelai jubah dari madinah (orang bagi balik dari umrah), my mom belikan broach(sepasang lagi), dapat baju baru lagi...terima kasih pada mereka yang sudi memberi...

Hari ni aku nak tulis pasal tajuk kat atas tu...sebelum tu aku mohon jangan ada yang terasa hati ke marah ke dengan entry aku kali ni...ini berdasarkan pemerhatian aku...takda nak tuju pada sesiapa...hanya nak berkongsi dengan semua orang...itu saja...

Merasa sedih , kecewa, marah atau sakit hati pasti dialami semua orang yang pernah ditinggalkan, ditipu, dikecewakan....baik lelaki mahupun wanita...yang tak pernah merasainya...syukurlah sebab anda tak merasai betapa sakitnya hati selepas mengalami kekecewaan..tapi aku percaya...masing-masing ada bahagian dan cara mereka diuji...aku ada baca novel...kadang-kadang watak lelaki atau perempuan dalam novel tu menyentuh hati aku...mereka menjadi pembenci,pendendam, pemarah ,menjadi kaki perempuan atau menjadi perempuan yang memainkan hati lelaki, berfoya-foya...semua kerana mereka pernah dikecewakan...dan perkara ini terjadi dalam dunia realiti...dan terjadi dikalangan orang terdekat dengan aku....hebat penangan cinta dan kasih sayang ni...

kadang kala, bila jadi macam ni buat semua benda tak kena, itu tak kena ini tak kena, 
kekuatan iman di perlukan, kekuatan akal perlu dimantapkan, hati tolong bersabar, :’(

Sudahlah...lupakan kekecewaan yang lepas...lupakan kenangan pahit tu semua,...buat apa lagi korang terfikirkan pasal dia yang kejam sebab buat korang sampai macam tu sekali...lupakan...bersihkan hati kita...jadilah pemaaf...walau sepahit mana pun kenangan yang dia gariskan pada kita...kita berhak bahagia kalau kita mahu dan berusaha untuk mencari kebahagiaan...mintalah pada Allah yang maha penyayang...anggaplah ini ujian....

 Sabar dengan segala dugaan,
 Walau tangisan menjadi peneman, Biarkan, kerana ia akan jadi pedoman.

Biarpun aku tak memahami apa yang korang lalui...korang kena tahu yang aku cuma nak beri korang semangat...dan buka mata korang bahawa korang akan tetap rasa kecewa selagi korang sendiri tak keluar dari kotak hidup korang yang sekarang....

Yakinlah, bahawa Allah ada disisi
DIA mendengar walaupun bisikan hati,
Tanpa perlu kau tangisi,
INsyaAllah akan ada yang sudi, suatu hari nanti :’)



korang kena yakin dengan Allah...Allah nampak segala-galanya...kalau hari ni diorang buat kat korang tak mustahil nanti dia bakal kena juga...yang penting korang jangan buat pada orang lain gara-gara pengalaman korang ditinggalkan...jangan lupa...balasan Allah tu cash...kadang-kadang tak tunggu kat akhirat pun...suatu hari nanti bila tiba waktunya...Allah akan berikan korang pasangan yang ditakdirkan...cuma korang jangan pernah putus asa dan jangan berhenti  berdoa pada Allah...

menangislah bila harus menangis, kerana kita semua manusia,
manusia bisa terluka, manusia pasti menangis.. 
tapi jangan lupa..
sebelum tangisanmu kering, bangunlah semula kerna ALLAH..
ya ALLAH, bantu aku untuk redha atas perpisahan ini

Hari ni biarlah hari terakhir korang menangis untuk mereka yang buat korang jadi macam tuh...sebab lepas ni aku nak korang bangkit dari kekecewaan yang membuang masa dan menyakitkan hati korang sendiri...tolonglah buka hati korang untuk redha dengan semua ni...sakit memang sakit...tapi sampai bila nak hidup dalam keadaan macam tuh? 

Hati ini ibarat sebuah ‘nyawa’ yang perlu di siram, di selami, di telusuri dalam segenap dimensi. Tidak perlu setiap saat, tapi biarlah ada untuk itu.

bila hati rasa kecewa...sirami lah dengan kalimah-kalimah Allah yang suci...moga hati kita bersih..dan dapat mengubati rasa kecewa itu...apa-apa pun...life must go on...


You can’t lose something you never had. You can't keep what’s not yours. You can’t hold on to something that doesn’t want to stay.

Kita tak boleh paksa hati orang untuk menyayangi kita sebagaimana kita menyayangi orang lain...


- verily after each difficulty there's a relief -
Lepaskan semuanya pergi...kerana anda juga berhak memiliki bahagia itu

p/s: aku tak reti nak pujuk orang...aku minta maaf kalau ada kata-kata aku yang menyinggung...

#bolehlah bejalan ke sini juga : 

http://miszaisya.blogspot.com/2012/09/move-on.html


http://miszaisya.blogspot.com/2011/10/berjalanlah-tanpa-henti-sayangku.html

15 comments:

Aku Penghibur said...

Allah menguji lelaki dan perempuan dengan pelbagai perasaan agar mereka tahu perasaan tu dan mereka juga akan kembali kepada ALLAH untuk memohon dan bersyukur dengan setiap perasaan yang di rasa. Allah menguji mereka dengan perasaan tersebut untuk melihat bagaimana perasaa itu mampu menjadikan kecintaan kepada ALLAH bertambah atau berkurang

misz aisya said...

akak reti pujuk org. pujuk org yg tgh brsedih. sbb tu, even mber yg bape nk rapat pon akak crik akak mintak pndpt. padahal dri sndiri single. arghh mcm loser rse! haha.

pokok pngkal, hati kita. kita pilih nak jadikan setiap dugaan yg dtg tu, menjatuhkan atau membangkitkan. kita sndiri kne kuat.

akak pnh down. tp, akak gunakan pnglmn akak utk bg smngt pd org lain. kalau sudi, jemput baca :

http://miszaisya.blogspot.com/2012/09/move-on.html

http://miszaisya.blogspot.com/2011/10/berjalanlah-tanpa-henti-sayangku.html

#akak doakan kawan kamu tu xtenggelam dlm kesdihan.

#abg kamu blnje kamu je ke? akak dia xnak blnje? haha

cik kaki ketawe said...

ujian itu menguji kita dr segala aspek =)

cik kaki ketawe said...

akak thankssss....sy letak akk punye entry sekali...senang...kalau xcukup entry sy topup dgn entry akk...hehee... :P

#memey dia belanja la kak...err,tp itu abang muda dr akak lorr...hahhaa...so dia belanja yg adik2 je...

misz aisya said...

haha. ckup sgt dah entry kamu tu. semoga bwk manfaat pd yg mmbca.

#alaaaa elaun xmsuk agi ni. suh abg yg btul2 abg tu blnje akak ni. haha

cik kaki ketawe said...

aaminn,..harap2 dapat bg sesuatu pd orang lain...\

#hamboihhh....smlm kata red light pun xbagi lagi? ecececeh..cmne nak belanja kalau gitu? keh3

Lia Irdelia said...

pengisian yang cukup baik!..
tahniah.. P:

Hatimi Tahirruddin said...

betul tu hidup mesti diteruskan...mmg lah susah nak lupakan kenangan pahit tapi tu tak bererti kita kena down sepanjang masa sebab kenangan pahit tu....kalau member kau tu payah sgt...suruh dia tgk nasib org yg lebih teruk dari dia....dalam keadaan skng mungkin dia rasa dia la org yg paling bernasib malang tapi dia tak sedar ramai lg yg lebih malang dpd dia...

misz aisya said...

blom bg red light tu means yellow light lah..haha.

#hmm nak subway boleh takkkk?? :P

cik kaki ketawe said...

yupp...tp tima tak semua orang boleh adapt dan boleh berfikir macam kita pikir...itulah masalahnya timi...hoho

cik kaki ketawe said...

ohh...terima kasih ye =)

ShahfiqSharuddin's said...

entry nie aku bisa memahami .. seronok aku baca thanks for share something how can we do about feel yeay :)

cik kaki ketawe said...

Alhamdulillah syafiq...sekurang2nya aku boleh menggembirakan ko dengan entry aku ni =) semoga ko jumpa wanita yg ko cari tu syafiq =)

ShahfiqSharuddin's said...

thanks about that .. semoga kehendaknya ameen :)

kay_are said...

kecewa, mengecewakan, dikecewakan.. aku rase sume manusia pernah rase.. kalau ade yang tak rase lagi.. memang bertuah betul.. tapi ape yang penting, cane someone hadapi that kind of thing r kan.. negatif or positif.. camtu je.

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P