Pages

Sunday, 10 February 2013

PANDANGAN ITU


Assalamualaikum...

bila aku online facebook tadi tetiba aku terjumpa gambar ni...hoho...terasa sentap sikit pasal aku pun memang kaki chatting kalau dah sampai tahap bosan...tak kesah la lelaki ke perempuan kan aku layan jela kalau memang boring bila member aku tak online..tapi aku jaranglah stalk profile orang....tapi tengok jugak lah...kalau dah gatal dan gedik memang aku tak layan...sampai mood malas aku of je chat conversation tu....biasanya sembang kosong dengan senior-senior aku dan bertanya khabar...tak pon main komen0komen sampai lebam dengan kengkawan sebaya aku...then,aku suka sembang dengan strangers dan paling sengal pun aku akan bukak cleverbot sembang dengan robot...hohohoho...

aku sempat jugaklah copy ayat yang ditulis oleh pengepost gambar ini..

Tundukkan pandangan

Menundukkan pandangan ni bukan setakat duduk depan-depan. Enta tak pandang ana, ana tak pandang enta. 

Tapi di facebook pun perlu untuk menjaga pandangan. Depan kawan-kawan bukan main alim, tak mesej dengan lelaki 'kononnya'. Tapi bila berfacebook, inbox dengan lelaki, tuhan je yang tahu. Nak inbox kalau ada kerja penting tu tak salah. Tapi kalau inbox saja-saja untuk menggedik tu baik tak payah. Da abes buat keja, cukupla sampai situ je. Jaga maruah kamu tu sebagai seorang muslimah. Jangan hanya pandai berlakon kononnya menjaga ikhtilat di depan kawan-kawan tapi sebenarnya tidak. Biarlah kita menjaga maruah ni kerana ALLAH. Bukan kerana mahu pujian dari manusia!

Yang rajin stalk tu pun sama. Everyday stalk lelaki. Lelaki tu hensem,kau add. Lelaki tu post apa-apa kat fb dia, semua kau ambik tahu. Kau puji gambar dia hensem la, bla bla blaa.. Allahu robbi.. Pastu bila orang lelaki label kau 'perempuan gedik' mula la kau nak marah. Tapi kau tak sedar, kau yang tak jaga akhlak.

Maafla terkasar bahasa atau tersilap kata atau buat sape-sape tersentap. 


saja aku nak ingat kan orang lain dan jugak ingatkan diri sendiri ni... =)

#lepas ni kalau berkenan aku sendiri pergi pinang lelaki tuh...hahaa

xoxo

26 comments:

SHAZWAN AZIAN said...

hehe... terus meminang. terbaik. :)

Cik Zaitul said...

oh gitu..satu info tuh :)

Aku Penghibur said...

info menarik :) terus nikah bagi yang mampu

misz aisya said...

seriously xprnh drop komen puji lelaki tu hensem. friends kat FB pon xsmpai 500. chat pon tuk urusan keje.

skunk ni rmai lah lelaki guna ayat2 islamik. pdhal buaya. so, jgn cpt sgt prcaye ngan diorg ni. jinak2 merpati lbh baik. :)

cik kaki ketawe said...

hahaa..err,tengok jugaklah kot2 hak org..tak kan nak redah je kan...

cik kaki ketawe said...

ye...ambil yg baik2 je eh... =)

cik kaki ketawe said...

hahaha...okey..satu sokongan tu acik...

cik kaki ketawe said...

haha...sama lah kak..sy tak jumpa lagi lelaki yg betul2 hensem dimata sy kak...sebab sy rasa best bila sy ramai abang so mereka dah hensem dan caring...so no need lelaki buat masa ni...hoho...

tulah kak...sampai sy tak tahu nak percaya lelaki ni baik ke jahat...

p/s: tp kak,abang sy baik tau... =P

Arul Chelsea said...

di fb boleh jadi apa sahaja..

A- Chik said...

jgn mudah longlai dgn laki2 camtu., ayat2 islamik je lebih nak buat apa.. buat malu kaum adam saja.. yg wanita pun kena tegas sikit., kebalkan sikit hati tu dari termakan pujuk rayu dari segelintir laki2 yg hanya tahu nak ambik kesempatan.

khairil azam said...

sis...aku sokong bab ni...ko hati2 sis...buat nye jatuh cintan dengan buaya...aku tak sggup tgok sis...bukan aku nak kutuk kaum aku sendiri...tp aku harap ko pilih betul2...

#yg mamat budak SMA tu dah ok dah pada pandangan aku...ko pulak reject ammat baik tu...taste tak tahulah ko ni...

misz aisya said...

untunglah kamu sbb abg2 biasenye akan protect adik prmpuan dia. sbb hnye lelaki akan knl niat lelaki lain kan?

akak pon jnis yg cpt prasangka kat lelaki. prejudis. hehe.

#abang kamu baik? akak pon baik jugakkkkk. haha :P

MaMa Rey said...

as-salam tq follow sy CKK..

tajam juga kata2 dia tu hehe.
apapun ia satu peringatan yg baik..

cik kaki ketawe said...

@arul chelsea : memang...stuju dengan kata2 anda

cik kaki ketawe said...

alhamdulillah kak..walaupun mereka berempat sengal2 belaka sampai rasa cm nak cmpak dlm sungai tp mereka abang yg sgt melindungi...yg sentiasa ada untuk sy bila sy kesusahan kak...

sy tak menghukum mereka kak..cuma kita perempuan emmang kena berhati2 kan kak?

#baik kak...insyaAllah terjamin...hahaa..dah nak nampak dah green light tu kak...hoho

cik kaki ketawe said...

insyaAllah...terima kasihlah memahami isi entry ni..sebab ada juga kaum adam yg tak setuju dengan entry ni...hoho..

cik kaki ketawe said...

insyaAllah bro...ko sentiasa ada bila aku perlukan..thanks...

#dia terlalu baik untuk org macam aku..wakakaa

cik kaki ketawe said...

sama2 mama rey...terima kasih juga sudi jenguk ke sini... =)

memang tajam...sentap juga masa memula bacanya...tapi rasanya betul juga kata2 orang yg tulis tu... hoho

misz aisya said...

campak dlm sungai? alamak krtikal nye. tiba2 nak stay kat yellow light. hahahhaha :P

Hatimi Tahirruddin said...

menarik apa yg dia postkan tu...tapi benda ni bukan utk perempuan je...yg laki pon sama jugak...apa2 pun jgn hipokrit...up status tak menahan mcm maksum dah...kalau boleh siap tulis lelaki idaman nak yg boleh jadi imam la boleh bimbing ke syurga la...tapi bila nampak muka lelaki ala2 kpop terus cair...terus tak kisah bab2 jd imam td dgn alasan manusia boleh berubah...

sebenarnya apa yg paling bahaya dalam diri manusia ni ialah "potensi diri"...kau sebagai remaja aku nasihatkan supaya jaga2 dgn benda ni...mmg kita cakap taknak, berdosa, haram dsb...tetapi sekali itu potensi kuar dari dalam badan...haha siaplah...

yg paling baik bersederhana...

maaf kalau komen ni menyakitkan hati siapa2 yg terbaca...byk lg kalau aku nak tulis...tapi takpe lah kang byk pulak koleksi dosa aku dapat...haha

cik kaki ketawe said...

betul jugak apa yg ko cakap..nauzubillah..minta dijauhkan...kadang2 kita tak sedar pulak bila kita mengata orang takut kita jugak sama...

moga potensi itu tak keluar dari aku...haha...

#thanks atas nasihat ko bro... =)

Hatimi Tahirruddin said...

semoga dijauhkan... :)

cik little star said...

Encik kaki ketawa@baby bambam..hahahha..tang ni yg ak tensen ni..mcm tuju dekat batang hidung ak yg mancung ni je..thank weii ko tulis entry psl ni..tersentap jgk ak..biar bagi diri ak ni terasa sendiri..baru sedar..hehehe..

#ko kenal ke sape ak??yang penting ak comel..comel..dan comel..huahuahaya









cik kaki ketawe said...

kau lah manusia yang mengajar aku tentang kasih sayang...masih ingat sejarah permulaan kita kneal dan rapat? wohaaa.a..kau aleeya anak aznan!!! kau je yg suka speaking perak tebal2 lidah...dan kau suka membaby bambam kan aku...dan suka menyebabkan orang ingat aku lelaki pasal ko suka panggil encik...hailaaaaaa

kay_are said...

terbaik! memang respek tukang buat status tu.. betul2.. ade gak certain macam tu.. aku pun agak terase gak.. tapi sebab lame dah aku tinggal chating ngan stranger ni, so takde terase sangat dah.. =P

cik kaki ketawe said...

hahaha...sama lah...kih kih...tajam tapi bermakna...

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P