Pages

Monday, 14 January 2013

WANITA DAN RAGAMNYA

Assalamulaikum...halo..halo..haluuu...macam biasa ekk..tajuk entry aku memang selalu tak kena dengan isinya...harap maklom..jangan dipersoalkan ye..aishh...penat sungguh lah hari ni..naik senget pancreas aku gara-gara menyental tudung pakai tangan je...biasanya pakai machine...tapi hari ni aku menggigihkan diri menyamak tudung aku by hand...yeayy...satu permulaaann baru untuk aku...inilah bahana nye pergi belajar kat pusat memandu tanpa bawa helmet sendiri...hasilnya...melekat bawu bangkai kat tudung aku...ni kalau rejam dalam soflan satu besen 2 hari tak hilang bau nye wei! mantap..likat bau nye..yekk...haish...menahan sabar jelah aku pakai helmet diorang tuh...tak payah bayang la ek..loya tekak aku..

okey...straight to the point...siang tadi...member abang aku datang rumah...perempuan dan dia seorang model sambilan...uuhhh...kalau tengok dalam majalah..cantik...tapi kat luar baru perasan..ada bekas jerawat sikit...hohoho...jahatnye aku...aku lah kalau minah ni datang rumah aku ajenye cukup alergic...bukan apa weyh...kau bayangkan...aku hidang air...then bila dia balik...aku angkatlah cawan minuman dia ke dapur...baru aku perasan lipstik dia melekat kat cawan...fulamak derr..jenama apa dia pakai..aku tengok lipstik tu jenuh aku sental baru hilang...hahaha...hadoiii..pecah perut aku ketawe sengsorang tadi..aku pun tak fahamlah...nasiblah minah tuh walaupun macam tuh takde kerek sangat...kalau tak air pun tak nak aku hidang..koi2x...

lepas tuh aku pergilah sekolah memandu..memandangkan aku akan test JPJ hari rabu ni...maka aku pun dipaksa oleh ejen yang berbayar tuh untuk buat latihan terakhir...dalam kereta agent tuh memang la ada seorang budak perempuan...perghh..make up tebal gilerr...aku pun muka tak berapa nak siap...jangan kata maskara...bedak baby jonson pun aku tak pakai...tapi minah ni make-up punyalah dah macam..errr..entahlah...nak cakap pun xtahu lah..aku bukan lah haper...make-up dia lantak dia la kan...tapi yang aku tak tahan..bau minyak wangi dia semerbak penuh dalam kete...hadoii...naik tersumbat mucus dalam hidung aku ni...hingus pun dah tak boleh nak melelleh..tu dia penangan minah tuh....

sampai pulak kat sana...jumpa dengan adik junior sekolah aku...haish...bebudak gedik ni lagi..aku saba jelah..nasiblah aku pernah gunakan diorang waktu sekolah dulu..kalau tak memang aku buat-buat tak kenal jela...gedik nye lain macam..sampai aku dengar kakak kat sebelah aku tuh cakap macam-macam..dan aku agree dengan kakak tuh..rimas pulak aku dengan bebudak ni...aku pun layan jelah..kang kata aku sombong.

SO,yang aku perasan..nilah sikap orang pempuan yang buat aku menyampah..aku pun perempuan gak..bukan nak kata aku ni perfect la kan..tapi tulah...penyakit orang pempuan ni banyak..hadoilah..ada yang gedik,ada yang kuat perasan,ada yang jenis tayang sana tayang sini...pening aku tengok kaum aku sendiri..

nilah aku nak pesan..jaga lah sikit adab dan tatasusila...aku tak kesah lah apa korang nak buat..tapi tolong jangan buat depan aku,..pasal aku cukup menyampah dengan golongan-golongan pempuan yang cam ni...malu lah wei...tergedik sana tergedik sini..lepas tu pakaian tu biarlah sopan..tutup ikut suruhan agama kita...sikap perangai memanglah tak boleh ubah....tapi kita boleh perbaiki kan? satu agi perempuan cukup suka kikis kening dia...cukur kening tu haram....aku rasa majoriti dah tahu...kalau tak tahu..sini aku bagitahu...Allah laknat bagi wanita yang mencukur alis..membuat tatu...bedah sana bedah sini...itu namanya mengubah ciptaan Allah....jangan buat ok.. =)

Jenis aku ni..memanglah anti dengan pempuan yang macam nih...tapi aku tak menghukum mereka..setiap orang ada kelemahan mereka kan...tapi tulah..kalau selagi boleh diperbaiki...kita kena improve diri kita ke arah kebaikkan...aku kawan dengan semua orang...tak kesahlah dia miskin ke..hodoh ke...haper ke..sebab aku tahu semua manusia sama je di sisi Allah..walau siapa pun aku...atau siapa pun mereka..aku tak berhak nak judge mereka...tapi guys..sampai bila nak biar diri korang jadi cam mereka2 kat atas tuh kan?aku suka kawan dengan orang yang humble..mereka takkan show off...sejuk je mata memandang..tak pakai make-up ke..tak dress up pun aku rasa mereka cantik je...kalau aku ni jenis bengis...biarlah aku tumpang pandang muka kengkawan aku yang nampak suci dan mendamaikan mata yang memandang...ladies semua...korang tak percaya pada kecantikan diri sendiri ke? sampai korang nak touch-up sampai macam tuh sekali? ala kadar dah la...sebab kekadang makin touch-up makin pelik...korang dah cantik dah...tak payah nak make-up tebal-tebal ok..yakin dengan kecantikkan korang..even muka aku ni tak berapa nak siap..aku tak kesah pun...kita jadi diri kita pun dah ok =) aku tak ar  cakap korang tak bleh bergaya...habis tuh kalau kerja pramugaai takkan korang nak pakai kain batik kut kan? hah..so maksud aku..nak bergaya biar berpada-pada...bergaya pun penting untuk meningkatkan keyakinan kita...supaya kita ada satu imej yang nice...dan kemas...supaya orang pandang kita pun rasa sejuk mata memandang..ada masanya kita perlu up to date..tapi biarlah bersesuaian ok...


so girls and ladies kat luar sana...kalau korang rasa entry aku sedikit harsh...I'm sorry...ini pendapat aku je ok...jangan pulak ada yang terasa...aku tak berniat nak menghina sesiapa..sesungguhnya aku pun manusia yang tak sempurna...

#kecantikkan datangnya dari hati yang suci...kalau dalaman dah cantik biarlah muka cam longkang pun tetap cantik di mata manusia...apatah lagi tinggi di mata Sang Pencipta kita...sebab Allah tak tengok semua tuh..yang di nilai adalah amalan kita... =)


p/s:aku nak menonton merlin..sesape nak join jom..episode akhir..walaupun aku dah tengok tapi tetap nak tengok lagi..keh3...

8 comments:

khairil azam said...

wei aku rasa aku tahu..mesti model yg dtg hari raya kat rumah ko ek? hahaaa...memang aku ingat lah...
btw memang aku tgok ppuan skrg cm tuh...bak kata ayat ko kan..aku pun bukan nak hina...tp sebagai lelaki...aku kalau nak cari bini...aku nak yang simple mcm ko...xpayah nak make up tebal2 but still kena pandai bergaya sbb klau jd bini aku byk kena byk g majlis formal...tp aku tetap nak yg sempoi je..lelaki lain..aku tak tahu lah..

#nanti kalau bakal bini aku make-up tebal2 aku jeles...banyak lebah nak ngurung!

cik kaki ketawe said...

cehhh...tu ayat nak bodek aku lettew...hahaha...sape jd bini ko mesti bosan...sbb kau tu workaholik...hohoho...aku tau..ko taste nak ustazah kan? haha..nanti aku carikan...itu pun kalau ader yg berkenan dgn prangai xsnonoh kau tuh...

#lelaki memang la cemburu buta!

khairil azam said...

haha..mana ada bodek ar...aku ckp betui ape..tp kan...bukan semua org mcm ko..setengah org jenis yg coward dan selalu rasa nak kelihatan luar biasa...mcm contoh la kan...bila org ckap dia xcantik..kena pakai mcm ni..tukar itu...cukur ini..dia pun buatlah...ko lain lah... "hati kering" lantaklah orrg ckap ko mcm org indon pun kau pekak badak je...haha...so aku rasa memanglah ppuan ni cmplicated...

Azie Namico said...

salam , menyental tudung dengan tangan...tudung kene sental !bukan ker tudung tu lembut...hehehe...patutlah...helmet kongsi eh !sabar jelah

cik kaki ketawe said...

part yg atas tu memang aku sokong ape ko cakap an...tp part bawah sikit ni pehal aku rasa macam kena perli wei? hahaa...sengalkan...suke hati je ckap aku hati kering...

cik kaki ketawe said...

wasalam..hahaha...ayat tuh hyperbola jer..sebenarnya je gonyoh tambah tonyoh2 je...haha...memang kongsi sbb helmet tertinggal..memang saba jelah...busuk kot!

kay_are said...

aku takde r heran kalau wanita nak mekap ke ape sebab bende tu dah macam normal je aku tengok.. cume macam ko cakap tadi r.. kalau nak mekap pun, jgn r sampai jadi opera china tu pulak.. silap silap lagi tebal dari tepung gomak yang aku takleh blah tu.. T__T simple2 mekap pun sudah..

Engku Muzahadin said...

My mom tak pernah mekap. Dan tak pernah sy nampak dia pakai lipstik. Setakat bedak ja...Ok ja pun tengok. Kecantikan wanita hakikatnya bkn utk dikongsi dgn satu dunia. Cukup utk yg berhak saja... Dan cantik dlm tu lebih penting dr cantik luar, tp biarlah dua-duanya seiringan...Eh, dh mcm berceramah plak kat sini..Hehe

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P