Pages

Sunday, 27 January 2013

SATU PERTEMUAN

ASSALAMUALAIKUM...yoyoyo...jangan lupa jawab salam aku tu ye..aku rasa hari ni aku nak ubah sikit isi entry aku...kalau sebelum ni aku banyak tulis entry aku banyak merapu dari pengisiannya...so hari ni aku rasa macam nak share somethings...mungkin lah cara aku nanti tak kena ke apa ke..but hopefully at least adalah yang boleh anda ambil untuk kehidupan seharian..hoho...

hah..apa kata kita main cikgu-cikgu,nak tak? alaa...nak,nak,nak la ek? hoho...okey aku jadi cikgu korang jadi student ye...err...jangan nak over shadow cikgu yek..

orait...kita mulakan kelas kita...nama saya cikgu Cun...mohon jangan di"google translate" kan perkataan Cun itu dari kamus dewan bahasa dan pustaka kerana maksud cun ini ialah kerepot...okey..abaikan...next entry lah baru  kita main benda ni okey...

Beberapa hari lepas...aku ada pergi sambutan hari maulidur rasul...btw,rasanya tak terlambat kan untuk  ucapkan selamat menyambut maulidur rasul kan? sebut pasal majlis sambutan ni...aku dah janji untuk terus  jumpa dengan seorang jejaka tampan...hohoho...kira jejaka ni cinta monyet dalam diam masa aku kecik-kecik dulu...kebetulan juga jejaka tu di jemput untuk memberikan motivasi kepada pelajar sekolah...tak sangka kan? dulu mamat tu budak backstreet...pendiam...tak sangka dah jadi motivater...jadi rasanya peribahasa don't jugde a book by its cover boleh digunakan disini...hehee...

Nak dijadikan cerita..waktu bertembung tu jejaka tuh tegur ...korang nak tahu tak ayat apa yang keluar dari mulut dia? "semakin tembam anda ni"...punya lah berwawasan mulut dia...jadi murid-murid lain kali kalau jumpa kawan lama mohon jangan bercakap begitu...hohoho...

Apa yang tertarik untuk aku kongsikan hari ni..(skema giler kan..layan jela)...pasal kawan aku tuh...dia ada bagi aku sebuah buku...katanya nak kongsi bersama aku...wangi buku ni..bau kedai lagi...

            

buku ni memang sangat berguna...beliau sempat berpesan pada aku tentang sesuatu yang sangat menusuk kalbu hati ini...

"anti sudah ada segala-galanya...apa kata anti cuba cari sesuatu yang anti tak ada...bukan ana nak mengajar anti jadi tamak...ana cuma nak anti sama-sama dengan ana untuk kejar segala ilmu Allah yang ada atas muka bumi ni...biar kita sama-sama berjaya...ana harap buku ni dapat bagi sesuatu kepada anti...sebab isilah hati kita dengan perkara yang bermanfaat dan jangan biar hati kita mati dalam keadaan kesia-siaan.."

huhu..tersentap giler time ni...sebenarnya rasa nak menangis pun ader...sebab dia ni bagi pesanan dengan nada yang lemah lembut..rasa tersentuh dan terharu bila dia bagi buku ni...hoho..paling terharu sebab masa balik time aku nak baca buku ni...penanda buku yang terselit dalam buku ni jatuh tepat pada doa untuk mendapatkan jodoh yang terbaik...hoho...lagi lah jiwa aku jadi kacau..wakaaa...macam nak bagi hint je tuh? ecececeh...aku je yang over...huhu...

dalam buku tu dia siap selitkan satu kertas,,,dia tulis pesanan lagi tuh...nasiblah tulis atas kertas..kalau cakap depan-depan mau nya aku menangis kat situ,,,huhu...

"develop a passion for learning,If you do you will never cease to grow,great is the art of beginning,but greater is the art of ending" (dan adalah sikit perkataan yang ditulis dalam bahasa arab..dan adalah rahsia,hehee)...

aku nak kongsi pesanan-pesanan dia ni...dia buat aku banyak berfikir...teringat dia bertutur dengan lemah lembut..sapa yang dengar insyaAllah rasanya sampai menusuk kalbu...




maksudnya:.Tidak ada paksa dalam ugama (Islam), kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran (Islam) dari kesesatan (kufur). Oleh itu, sesiapa yang tidak percayakan Taghut, dan ia pula beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia berpegang kepada simpulan (tali ugama) yang teguh, yang tidak akan putus. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.   


dalam sembang-sembang tuh dia ada cakap...dan aku rasa aku nak kongsi kata-kata dia tu pada korang semua...

"segalanya bermula dengan hati kita...sebab segalanya bermula dengan niat...bayangkan kalau hati kita hitam,,kotor..dipenuhi dengan segala abu kemaksiatan...dendam,kebencian,segala-gala yang buruk tu agak-agak kat mana level iman kita? jadi kita kena improve diri kita...kita kena topup segala amalan wajib kita dengan amalan sunat...zikrullah..memanglah susah kita nak mulakan sesuatu yang kita jarang buat...tapi hikmah kemanisan nya kita takkan jangka di akhirat...(huarghh,..aku rasa nak nangis time dia bagi tazkirah wei)..setiap perubahan memerlukan pengorbanan..dan kecekalan...jika ada kemahuan dengan usaha yang berterusan,,InsyaAllah boleh...kita tak tahu di mana level iman kita...sama ada tinggi atau rendah..sebab iman ni boleh berubah...kejap atas kejap bawah...ikutlah kita kendalikan diri kita macam mana..tapi satu yang ana nak pesan..kita tak tahu bila tarikh luput umur kita...kita takkan tahu kita akan mati dalam keadaan yang macam mana,,...tapi Allah dah bagi buku nota...iaitu Al-quran..baca dan amalkanlah segala rencah yang ada didalamnya..insyaAllah kita akan seimbang dunia dan akhirat"..

sebab dah lama sangat duduk bermusyawarah dengan dia dengan beberapa orang kawan yang lain...dan azan zuhur pun berkumandang waktu tuh..maka kami pun bawa haluan masing-masing...

aku rasa sangat terkesan dengan kata-kata dia...barulah aku sedar aku ni sekadar yang wajib je..banyak jugak tinggal yang sunat..memang apa yang dia cakap tu betul..apa guna aku aku sambut maulidur rasul kalau hati aku kurang pengisian dan aku tak banyak buat sunah rasulullah...sebenarnya ada sikit perasaan malu pada mamat itu...huhuhu...so hari ni aku nak menyeru pada anda semua...sebagai umat Islam..hidayah itu bukan untuk ditunggu...tapi untuk dicari..kalau kita duduk tunggu memang takkan dapat...kita kalau nak sesuatu kita kena usaha..baru lah value apa yang Allah nak bagi pada kita...ni kita mintak tapi kita tak usaha...memanglah kita takkan dapat...

contoh macam aku...aku kalau mintak duit dekat mak bapak aku...dengan nada poyo memang lah mak bapak aku takkan bagi..bayangkan..dah la kita mintak..lepas tu kita mintak dengan perangai kita yang angkuh...jangan kata mak bapak aku...sapa pun tak nak bagi duit kan...so mita secara baik dengan bersungguh-sungguh...mak bapak aku pun mesti kesian...mesti bagi..

hah..macam tulah...kalau kita nak mintak kat mak bapak kita pun kita kena sopan..inikan dengan Allah...pencipta sekelian alam dan makhluk...kita kena minta dengan rendah diri...dengan usaha..Allah dengar setiap rintihan taubat dan keinginan kita...cuma cepat atau lambat je sesuatu tu terjadi untuk kita perolehi keinginan kita...

so,itulah yang aku nak kongsi hari ni...kalau ada silap dan salah mohon tunjuk ajar...hoho...sebab aku juga masih belajar...rasa sangat malu dan menyesal..sebab umur dah nak masuk 18 tahun...baru nak tersedar semua ni...ttapi better late than never kan?? hohoho..ok..wasalam..

pesanan penaja: successful people keep moving,they make mistakes,
                         but they don't quit and always ask from
                         Allah...never give up till the battle reach 
                         the end...the judgment day.

=> sambil layan lagu muhasabah cinta by edcoustic

22 comments:

khairil azam said...

cewahh..blog dia warna warni dah..wei header ko tuh sebijik macam yang ko lukis kat atas kertas hari tuh? tak sangka pandai jugak ko edit pakai lappy...erm,boleh tolong design untuk logo product syarikat aku? boleh buat duit sis...amacam?

pasal apa yg kawan ko cakap tuh...betul sangat dah..memang lah kita manusia biasa ni banyak kekurangan...rasa kerdil pula diri ini...

#aku dah dengar lagu edcoustic ni...sayu gilerr kot!

ariff al-baqi said...

wah wah wah.. lama xsinggah sini.. segalanya sudah berubah.. hebat2.. haha

cik kaki ketawe said...

@khairil : hoho...aku bukan xnak dgn offer ko tuh..tp aku rasa aku xreti nak buat...ambik lah org yg pro...aku ni copy paste je gambor kat atas tuh..


@arif : hoho...tulah..lama tak singgah...ingat dah pencen jd blogger

Alif Ismail said...

salam balas kunjungan...

semua perkara yang susah akan menjadi mudah dengan adanya minat dan usaha, insyaallah...

Aku Penghibur said...

alhamdulilah perkongsiaan yg sangat berguna :) ... aaah cantik la blog sekarang ...

kay_are said...

memang agak lain dari yang lain entri ko yang ni.. bertuah ko ade sorang kawan yang macam tu.. yang banyak nasihatkan ko.. yang pasal hint jodoh tu, aku leh tolong aminkan je.. =P

cane pun, header aku lagi cantik.. noktah.. ^__^

cik kaki ketawe said...

iya..hoho...lepas ni mungkin sy nak try mcm yg alif buat...

cik kaki ketawe said...

huhu...thanks acik..blog bebudak je pun

cik kaki ketawe said...

hahaha...boleh aku nak tumpang amin kan sekali...? hehehe..

#yelah...header ko paling cantik...

محمد رازيق said...

perkongsian yang baik la cik kaki ketawe. haa. ni antara kwn sejati. btw blog hang semakin cantik.

cik kaki ketawe said...

iya..dia memang kawan yg baik...terima kasih ajik =)

Muhammad Hamdi Afandi said...

perkongsian yg mnarik ni..untung ada kwn baik gitu..nasihat dikala kita kelalaian..:)

#wah3..lame xsinggah blog hg, dah brubah na...hehe

cik kaki ketawe said...

untung lagi kalau dapat suami mcm gituh...hehee.. =P

#memang lah ko dah lama tak datang sini...sj nak ubah angin...

Muhammad Hamdi Afandi said...

Nk wat cmna..bulan maulid pnuh undngan psmbhan..smpai xsmpat nk jnguk blog2 n nk post kat blog pn xsmpat..huhu

cik kaki ketawe said...

bnyak jemputan ye..rakam la video ko nyanyi...teringin nak dengar suara cikgu ni sedap ke tidak...bolehlah aku jadi juri tak bertauliah...

Muhammad Hamdi Afandi said...

haha..xde la sedap pun..dulu2 bnyk gak rakam tp xtau ada lg ke x...kat utube ade kot..hehe

cik kaki ketawe said...

ececeh...malau2 rimau pulak dgn aku...kalau ada kat utube..kasi lah aku link nye..boleh lah aku tgok...

Muhammad Hamdi Afandi said...

nti klau ak jmpa ak hbq na..kna cri2 dulu..hoho

cik kaki ketawe said...

ok2...aku tuntut janji ko ni sampai ko bg kat aku link tu...hoho...

Muhammad Hamdi Afandi said...

haha..baiklah2...:P

czueka zulaikha said...

thanks entry ni..
untungnya dapat kawan mcm tu :)

cik kaki ketawe said...

Alhamdulillah Allah hantar dia sbgai kwn sy =)

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P