Pages

Tuesday, 18 December 2012

PERLU KE WANITA PANDAI MEMASAK??

Assalamualaikum...harap anda semua sihat selalu..mendoakan orang lain dapat pahal..jadi aku doakan korang sentiasa dalam rahmat Allah...petang -petang ni..tambah pula suasana cuaca yang sendu-sendu ini...sangat menyaman aku,...hehehe...maka perut pula terasa lapar...jadilah satu sketsa petang yang tak berapa nak menarik...dah tentu-tentunya berkaitan dengan tajuk entry aku tuh...

SEBENARNYA isu ni memeningkan kepala aku ni.. ni semua pasal abang aku le... tadi gara-gara lapar tahap tak hengat...aku just goreng udang makan dengan nasi.. erk..simple je kan? tapi ayat yang aku dapat..adalah "pemalas"... thanks abang ku...

sedang enak aku menyapau makanan aku...tetibe boleh pulak abang aku tanya soalan maut...

"kamu memang tak reti masak ke?"

ciss...soalan sensitif bagi aku...sambil tuh aku cium bau masakan dia..perghhh...sedapp... aku kalih tengok pinggan aku cuma udang je?? nampak perbezaannye di situ...aku pun jawab la malu-malu rimau..even dengan abang sendiri aku jadi malu pulak..

"goreng-goreng campak-campak boleh la"

boleh pulak di bantai gelak..ingat aku badut ke duk buat dia ketawa sampai lebam? mula lah dia mentazkirah aku...katanya perempuan kena lah pandai masak... takkan kamu nak makan kat kedai sampai tua...kamu tu perempuan..malula tak reti masak...

hish...boleh bernanah telinga aku...huhuhu... aku layankan jelah..sebagai adik misali takkan gua nak bantah kan?? cehhh...bajet innocent di situ...huhu...sebenarnya mak aku ada jugak cakap benda yang sama..kakak aku pun dah pandai masak..cuma tinggal aku je...even abang aku pun bolehla memasakkan...

tapi aku bukan tahap failed sampai tak boleh masak langsung...ermm bolehlah dari sesetengah yang langsung tak kenal kuali kan....sebenarnya...banyak juga aku guna perkataan sebenarnya...baru perasan..hehehe..tulah..sebenarnya..aku memang alergic la nak pegang sudip..hadoi... tapi kalau aku lapar pandai pulak aku berdongdang sayang kat dapur...

aku takda feel la nak memasak kekadang tuh...tapi kalau faveret aku takpe..hehehe...nampak tak permainannya di situh?? huhu... kalau kemas rumah aku memang superb...tak payah orang tolong aku boleh buat...bukan nak riak..cuma kelebihan aku hanya ada pada menghias-hias...but bukan untuk cooking...tapi aku akui seorang perempuan perlu pandai memasak..even tak setaraf chef..sekadar sedap untuk dijamu...yelah...perempuankan akan jadi seorang isteri..seorang ibu...sebagai anak pun perempuan tetap kena pandai masak...takkan sampai tua mak yang kena masak...

pada aku..aku takkan sekali-kali bagi family aku makan air tangan bibik ok...but sebelum tuh aku kena jgaklah mencemar duli untuk memasak...

#mungkin dah sampai masanya aku manfaatkan masa aku dengan belajar memasak...korang apa citer??

2 comments:

kay_are said...

aku lagi r tak minat masak.. puas dah mak aku suruh tolong masak sambil blaja sekali still tak nak.. setakat tolong potong sayur pape yang patut tu boleh r tapi masak? tak pernah aku imagine lagi.. tapi ko pompuan so aku rase memang perlu blaja so that takde r suami ko nanti cakap camni "kalau tau kne makan kedai mamak ari ari, baik kawin ngan mamak tu je dulu" =P

cik kaki ketawe said...

hahahaha...memang lah aku nak belaja masak le ni...hahah...baru nak mula dari bawah ni..hahaha....wei tapi kalau laki aku cakap cm tuh aku balas la balik cmni "kalau sy tahu awak tak nak tolong sy memasak baik jgn cakap awak boleh terima sy seadanya sbelum kawin dulu"...hahaha...

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P