Pages

Sunday, 16 December 2012

MEMANG KERJA GILA !

DAH BACA tajuk kan?? aku memang dah lama nak story benda ni..tapi tak teringat langsung...kebetulan malam semalam aku mesej dengan buddy aku.. semakin sibuk minah tuh semenjak habis SPM..mengalahkan perdana menteri..nak ajak lepaking pun susah...sempat jugak dia ajak ke Lost World of Tambun..huhuhu..
aku nak cakap yang entry ni panjang..kalau sudi bacalah sampai habis...

Ceritanya macam ni...ada satu hari tuh..tak silap aku hari ahad...masa tuh aku still form 4..kebetulan ramai geng aku tak dapat join...so hanya tinggal aku..farah,,wan nur and hamidah...kami berempat berjimba kitaorang jelah...memandangkan aleeya , che pah and dalilah tak boleh join..kami just guna dua moto...moto wan and moto farah...mereka ambik aku kat rumah aku...then nak ke rumah fara kot or ke rumah midah...aku pun tak hengat sangat kan..

aku bawak moto fara and midah tumpang aku...moto LC dia yang dah hilang baru-baru ni...jangan sedih..kau dah dapat moto baru kan?? yang si wan bawak si fara...maka kami pun membroommm secara biasa sahaja kot?? hehehe...aku takda lesen time tuh...harap memahami...nak di jadikan cerita...kebetulan si midah ni bawak kamera....dan si wan ajak kami singgah satu surau lama untuk tangkap gambar...masa tuh tengahari...dalam pukul 12 nak ke pukul 1...

kita orang pun singgahla kan...parking moto kat depan...then kami pergi belakang surau tuh...betul-betul tepi ban(air yang untuk disalirkan ke sawah atau boleh panggil parit)... konon-konon nak tangkap nak shooting la kan...kiteorang memang suka buat photo shoot...maklom le...perasan model..untuk simpanan tanda kami buddiesss....

lepas tuh si wan ni pergi la berjalan ke depan lagi...aku just tunggu kat bawah surau tuh yang ada dua tingkat dengan midah...yang si midah ni aku heran muka dia lain macam..tapi otak aku tak pikir apa lagi time tuh...sebab midah memang pendiam dan tak banyak cakap...yang farah pulak berdiri jauh sikit dari kami..takdala jauh sangat...dalam  3 meter camtuh...masih boleh sembang tanpa perlu menjerit-jerit...

tetiba aku yang kurang cerdik ni boleh pulak dapat idea bodoh nak takutkan midah...sebab bosan tunggu wan kan...hentah apa yang dia duk usya aku pun tak faham...aku pun ketuklah pintu surau tuh..

aku: tok..tok.. assalamualaikum...ada orang tak...

memang la cetek akal aku nih...yang lain just tengok je keje bodoh aku tuh kan...tetiba aku dengar bunyi tapak kaki...surau tu dua tingkat..bawah dibina daripada battu dan atas daripada papan..so memang ketara lah bunyi papan kena pijak...aku buat bodoh la kan...sedar salah sendiri... aku ingat aku sorang je dengar...aku cool la lagi..dalam hati dah debar habis ni...

lepas tuh si wan duk panggil farah... aku pulak dah tak tahan dengar bunyi tuh...aku pun gerak ke depan..aku ajak midah...lepas tuh aku pandang muka dia...midah pun pandang muka aku...aku pun rasa dah wajib sangatlah kami blahhh dari situ...aku pun bagi intro kat dia..

aku: erm..midah...aku ade benda nak cakap..
mida: wei ko dengar tak apa yang aku dengar lepas ko ketuk tuh??
aku: erk..aku memang baru nak tanya ko...aku ingat aku sorang je dengar...
mida: jom blahhh...aku tak sedap hati dah ni...
aku: hah ok...aku panggil fara and wan...

aku pun melaung lah nama mereka berdua..farah pun datang and setuju nak balik..muka dia cool je..dia memang...yang si wan ni tak nak balik ke?? sabojelah aku time tuh...dia duk tengok-tengok lagi...sementara tunggu si wan...aku ternampak satu kain batik yang tersidai kat tingkap cermin bahagian bawah surau...kain batik tuh masih basah dan menitik airnya...aku usya suasana..aku rasa matahari terang benderang...aku dah makin pelik...sebab wan kata surau tu dah lama orang tak guna kan..jadi pehal kain tuh basah?? nak kata hujan...tingkap tuh mustahil kena tempias...aku memang tahap dah takut...elok wan sampai aku pun start moto terus belahh...aku tak cakap pape lagi...

tetiba aku pusing belakang aku tengok wan dengan fara takda..aku pun berhenti lah...tunggu diorang...lega bila tengok diorang ada...kami pun berhenti kat depan satu kedai...diorang tanya aku..pehal tetiba nak blahh...aku plak tak tau nak cakap apa...last2 kami bukak cerita..

aku: masa aku ketuk pintu uh..takda pape...tapi
       bila aku pusing tetiba aku dengar bunyi tapak kaki...aku ingat
       korang dengar...tapi korang buat bodoh je...aku diam la..

midah: masalahnya aku pun dengar...tapi aku tengok atin diam..
           aku pun diam..tapi ikut hati...memang aku nak blahh..

farah: aku memang nak cakap...tapi aku takut korang takut,,
         aku memnag dah nampak dah ada "benda" kat atas
         tangga tuh..aku nak cakap kat atin...tapi
         takut plak..bila korang ajak blahh..
         aku follow lah...

wan: aku tak dengar hape2 pun...

farah: tetiba moto wan tak mau start..aku dah cuak dah...korang dah hilang..
         wan pun pecot la...

kami semua diam lepas tuh...dan  setuju tak nak buat keje-keje cam tuh... balik rumah malam tuh..
aku rasa seram sejuk...aku dah pikir ke..takkan benda tuh follow balik kot?? jenuh nak hantar nie..
lagipun aku tak sure..sebab kekadang aku pun selalu nampak benda pelik..entahlah..sejak dari asrama tak silap aku...aku duduk setahun je kat SMKA then aku blahhh..sebab aku dah tak tahan...ada je benda yang aku nampak..bila aku cakap orang tak percaya...sekali minah tuh budak sebelah dorm aku histeria baru nak percaya...then aku blahh dari asrama pindah sekolah harian...

hah..malam tuh aku rasa ada orang ketuk tingkap aku...tapi rumah aku dua tingkat..sapa pulak panjat nak main ketuk2 nie...aku pikir positif sebab nak sejukkan hati...aku dahla duduk rumah arwah opah aku..memang seramlah..kakak aku dah tido mati dah malam tuh...aku pun mesej la si farah..sebab aku baru tahu,,,farah pun macam aku...dia pun boleh nampak benda2 ni..elok aku nak mesej..dia mesej aku dulu..dia pun tak boleh tido,,,hadoi,,,time tuh menyesal tak sudah aku...kenapalah aku pergi ketuk pintuh tuh...dah la aku yang ketuk..! aku pun buat bodoh terus tido..malas nak pikir...

besoknya kami jumpa kat sekolah..dan story balik ceritta nie secara terperinci...erk..lepas tuh kami boleh pulak sambung tengok  cerita hantu...lepas bergebang dan menyanyikan lagu feveret kami..lagu lazy song..walaupun yang lain hanya tahu menyambung part uuuuu je pun...tajuk cerita tuh penunggu istana...dengan netbook najwa an nur...tetiba dengar satu jeritan!!

#nanti aku sambung...kes histeria budak kelas aku...sehari selepas kes surau tuh terjadi tak silap aku...

p/s: aku harap..xde sapa yang mengulangi apa yang aku buat..nasib dia tak ikut balik...takut jadi macam member abang aku..balik dari indonesia...dah kena...dan susah nak berubat...

4 comments:

misz aisya said...

ayoyo budak ini..akak kalau siang pon, nmpk surau lama ke bangunan lma ke, akak dah seram dah..

buat keje giler laen lah..yg ni xbaek uk kesihatan. huhu

cik kaki ketawe said...

bukan akak je..saya pun fobia dah...tak berani sangat....

sutera putih said...

HUITT..kau buat aku senyum sorg2...haduiii!!!kenangn zamn2 sekolah..huhu..:)

cik kaki ketawe said...

hahahhaa...ko tinggalkan aku time balik tuh lagi aku takut...walaupun kat rumah aku!! bukan penakaut yekk...cuma risau tinggal sesorang...gelak la puas2...ko pun sama je join skaki ngan aku...hahaa

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P