Pages

Monday, 25 February 2013

TERIMA KASIH, ABANG


ASSALAMUALAIKUM...(entry ni panjang...kalau rajin baca sampai habis..kalau tak butang close ada di atas)

entry ni khas untuk sesiapa yang bergelar seorang abang dan seorang adik..

kite copycat dialog iklan digi jap....

ADEK: Kenapa abg selalu buli akuuu???? (sile bygkan die tgah ckp dgn nada marah)

ABANG: SEBAB AKU KAN ABANG!!!..hahaha

                                                                                               

WAAA..TAK suke dialog nie..sebab dialog nie pernah, tengah dan akan sentiasa hantui aku kat mane-mane aku pergi.....cisciscis...kenape ko lahir untuk buli aku haa???....

dear my abang-abang,

aku tulis entry ni tuk korang semua sebab aku rase aku tahu kenape korang  selalu buli aku... yela korang kan lelaki..memang suke buli adek pompuan yg lemah cam aku ni kankankan?...kenape  korang suke larang aku buat sesuatu tapi korang sendiri yang buatt???,,,...ce tengok balik ape yg korang buat tapi korang tak kasi aku buat..cis...nah ko!..haha


mse kecik-kecik  korang slalu ckp macam ni kan..

" ko ni.... seboklah!...aku nk pergi mane2 pon ko nak ikut..dudukjela kat umah...xyah pegi mane2"
waaa..bengang aku time nie..ada ke abang aku cakap kat aku camni..cis..bile aku nak kuar pegi mane-mana dengan kawan korang tak bagi,bukan nye aku pergi dating..dengan kawan perempuan aje..korang tengok member aku semua tududng labuh dan baik-baik belake...tapi korang tu..pegi kuar tiap-tiap hari lepak-lepak kat luar takpe pulak..hesh...

tapi aku tahu sebenarnye dalam hati  korang nak cakap cam gini,
"abang tak nak ko keluar..macam budak-budak perempuan yang dah rosak kat luar sane... ko tu pompuan..kami ada dua orang je adik beradik pempuan... abang2 tak nak nanti ko jadi liar dan kene heret dengan jantan2 tapahape kat luar tu...lagipon pompuan tak elok selalu keluar2 sangat...kan bahaye... dan abang tak kesahla ko nak marah abang ke ape..ko tak nampak lagi dunia luar tu macam mane...so abang kene la protect adik abang...tengok sekarang ko jenis yang baik..macam anak dara pingitan..duduk rumah...tak liar...abang cakap camtu sebab kami sayang ko..ko kan adek abang.. =)'


pastu ade lagi, mase sekolah menengah ko ckp cni...

"Ko jgn berani nak kapel2...klu aku dpt taw..aku lempang ko ngn jantan tu aku lunyai2 kan.."
aku jawab cni "ehh,, man ade"'(haha..tp sory la ek dulu aku jahil lagi tak nak dengar ckp ko..takpe sekarang aku dah dengar)
eleh ko..punyela marah kalau tahu aku kapel..ko tu, dulu playboy ..asyik-asyik cerita kat aku name makwe baru ko..apekah ini?....(nasib lah adik korang ni no hard feeling, takdelah kesah pasal pakwe makwe dengan hal cintan cintun ni)

tapi aku tahu sebenarnye hati ko nak cakap macam gini,

"abg bukan ape...ko ni..jangan cepat sangat percaye laki nie...dorang sume bukan nye boleh percaye..abang banyak kawanlaaaa...abang tak nak la adik abang pilih orang tah pape..mak bapak jaga ko baik..berjaya bentuk ko jadi muslimah...rugi kalau ko tersalah pilih....ko tengok abang pon ko dah tahu..abang playboy...ko ingat abang suke ke ade laki lain gedik-gedik dengan ko..dorang tu sume tak boleh pakai la.... kalau ko nak tahu laki yg terbaik untuk jage ko adelah aku..hahaha..yelaa..aku kan abang... selagi ko tak kawen..abang yang jage ko tahu tak!..=)

ade lagi...ko cakap camni,

"weyh, aku lapar ni..ko masak cepat..aku nak air sekali..ko letak ais byk2 ...aku nak yg sedap2 punya..aku tak suke tawar-tawar"  lepas dah makan..boleh pulak ko cakap camni ek.."weyh..basuh pinggan jangan biar dapur sepah2"..
waahhh..koo..melampau nie...ko ingat aku nie hamba abdi ko ke??..pemalasnye ko..cis...

tapi aku tahu sebenarnye dalam hati korang nak cakap cam gini, 

" adikku, abang sebenarnye nak latih ko jadi isteri mithali ni..ko tu dah la kasar macam lelaki,pemalas sikit,nak memasak pun tak reti..malulah aku kat adik ipar aku..nanti dia cakap mak tak ajar ke ko masak? so aku nak trained ko la ni... mana la tau nanti ko dapat husband suke suruh-suruh orang macam die tu bos besar ke apeke...manela tau dulu husband ko mase kecik-kecik..sume mak die buatkan untuk die smpai suar kecik die pon mak die basuhkan..sekurang-kurangnye ko da ready..kankankan?.. =)..haaaa.. mesti time tu ko buat smbil pejam mate jekann?..hehe mase tu konfem ko nak buat tepuk-tepuk terima kasih kat abang-abang ko...abang-abang nak ko jadi isteri dan emak yg baik..kan abang dah train ko cukup-cukup..hehehe..see  abg syg ko taw tak =)

lagilagi korang cakap lagi kat aku,

"Ko xyah nk kenal2 ngn kawan aku wlaupon kwan aku hensem2.. ..aku x ske ko knal dorg..tp aku knal kawan ko x pe..sebb kwan ko cun2.. boley aku try..haha"
ko ingat aku nak sangat ke kawan dengan kawan-kawan ko tu, diorang yang gatal..sama je macam ko..aku tak heranlaaa...bakal suami aku nun belajar kat jordon..(oppsss)....kawan-kawan aku da ramai.. ko tu yg penyebok usha kawan aku nak try market..tak malu ke?..hahaha

tapi aku tahu korang semua sebenarnya nak cakap gini,

"abang bukan ape, kawan-kawan abang tu semua tak boleh pakai..entah pape..ko tu budak baik...tak sesuai dengan diorang..diorang lagilah tak layak dapat ko....harap muka je ensem gaji ribu-ribu...tapi perangai..haramm...abang-abang nak protect ko je...abang harap ko faham..pasal aku kan abang?

dannn lagilagilagilagi..ko ckp cam gini,

"KO ni kenape ek?.slalu bwat aku marah..dah pergi blah!!"
eleh..ko ingat ko tu tak pernah buat aku marah ke? pasal aku tahu korang abang aku tetap hormat ..eee..aku pon menyampah tengok muke korang..cis....

tapi aku tahu ko nak cakap macam ni,

"abang nak ko biasa kena marah..so nanti ko boleh face life ko tak kire apa pon berlaku.....ko tak tahu lagi...dunia nie cam mane..memang ko dah besar..tapi bagi abang ko still adek abg yang gedik dan manje macam budak kecik..makan pun kadang-kadang mintak abang suap...mengada...tapi kami tahu ko nak manja-manja...pasal kat luar takda sape berani nak gurau dengan ko,ko tu kan singa betina...and abang sayang giler-giler kat ko..mati pon abang sanggup...so abang nak ko jadi kuat macam ironwoman..hehe..abang tak nak la ko mudah sangat jatuh...pastu ko tak boleh bangun-bangun dah...masa depan ko panjang lagi adik...yea..abang jahat dengan ko..sebab abang nak ko jadi budak baikk...jangan risau ko baik sangat..tapi ko ade nakal sikit sebab ko suke kenekan abang depan mak ayah... ko pandai amek hati mak ayah..abang jeles dengan ko...sebab ko pandai...tapi sumpah..abang bangga ada adik macam ko...result ko semua cantekk...ko mesti terasa hati pasal mak tak kasi ko belajar overseas kan? aku paham...tapi aku pun paham...ko tu manja..semua nak orang buat...tak pernah hidup susah...kami semua buat cam gini pasal kami riasu bila ko jauh... papehal pon ko tetap adik abang... abang buat ko camni sebab abang harap nanti bile abang dah tak ada jaga ko masa tu...ko tahu la macam mana nak jaga diri....sorry lah abang-abang selalu buli ko..tapikan tanggungjawab abang penting...sampai mati pun dosa ko abang tanggung kalau abang salah didik ko.....so..jdilah perempuan terbaek..sebab nanti ko boleh tarik abang masuk syurga..... kan kami ni abang ko =)

                                                                                             

waaaa..abang-abang aku cam gini rupanya....

nota hidup : to all abang-abang yg ada adik pompuan kat luar sana.. jagalah adik korang baik-baik macam abang aku ( walaupun aku sakit hati dengan diorang kekadang tu )...dan pada semua adik-adik perempuan macam aku...kita beruntung sebab kita ada abang...trust me...macam mana sengal pun diorang...diorang akan protect korang cukup-cukup...sampai diorang rasa tiba masanya untuk lepaskan korang pada lelaki yang Allah hantar untuk jaga korang pulak..iaitu suami korang....jadi sayangilah abang-abang anda...


p/s: ayat di atas sesetengahnya memang ayat abang-abang aku...dan paling aku meluat statement diorang

"AKU KAN ABANG"

14 comments:

khairil azam said...

hahahhahaa...gelii hati aku baca weyhh....

1) bukan tak nak bawak ko ikut jenjalan..ko tu ppuan..kalau kami bawak ko tengok bola kat mamak..kang ada je lelaki siul2 kat ko...nanti abang-abang ko ni panas hati...kang ada yg mampus kami kerja kan...

2) kami tak nak kau bercinta takut pelajaran ko terabai...lagi satu..kami tak suke pondan jadi adik ipar kami...pasal ellaki tulen tak nak nye perempuan ganas cam kau...so kami nak kau dapat yg terbaikk...ada faham adik ku?

3) Kami suh ko masakk...pasal ko tu tak pandai masak...see...sekarang kalau nak suh ko campak2 pun boleh lah dari tak bolehh...nanti ko kawen senang...(aku tahu cite2 ko nak ambik maid kan? )

4)satu lagi..member2 abang ko memang tak boleh pakai...harap maklum...

5) sebagai abang...marah tu tanda sayang...bukan nya sebab kami tak suka...ada faham?

p/s: jadi perempuan ni senang...sebab mudah masuk syurga...tapi kena ingat...perempuan pun senang masuk neraka...dan boleh tarik ahli keluarganya yg lelaki sekaki...so as abang...I wanna the best for my sister...duniawi wa ukhrowi...

cik kaki ketawe said...

hahahahaha....senget punya bro...

yelahhh...aku fahamm...abang2 aku semua boleh pakai...err,tp bila masa pulak ko jadi abang aku ni? hahahaa... aku bukan tak reti masak...cuma aku kurang mahir...betulkan statement tu..jatuh saham aku...hahaha..pasal pondan tu, aku belum giler lagi....hohoho

#terima kasih atas peringatan nye...

kay_are said...

aku sebagai abang bagi 100 markah untuk entri ni.. memang betul r tu.. betul sangat cume part masak tu, sebab aku tak minat masak, so adik aku r jadi mangse nye.. =P dan lagi satu.. part buli tu, memang sebab aku abang standard r buli adik kan? ^^

czueka zulaikha said...

haha setuju! abg aku pun mcm tu jugak haha. nak gelak baca dgn apa yg diorang fikirkan tu. tapi abg mmg standard buli adik kan huhu.sabar je lah, tu jgk yg blh jadi wali nk nikah nt haha

Hatimi Tahirruddin said...

hihihi nak tergelak baca entri ni...elok la kau boleh fikir secara positif...untung abang2 kau....

cik kaki ketawe said...

ciss...parti abang-abang betul lah ko ni...hahaha...jangan jadi kaki buli wei...tak baik...hohoho...kalau part benda memuji abang2 memang lah semedang nye ko sokong ekk...

cik kaki ketawe said...

hahaha..cehhh....ni syang abang pasal takut abang ko xmau jadi wali ka? hahaa...tulahh..aku herann..asal lah abang2 ni kejam suke membuli...

cik kaki ketawe said...

.hahaha..kekadang je aku positif tima...tiba amsa perang...aku memang dah xnampak dah abang2 aku tu...hoho

Iffah Afeefah said...

aku kan abang

hurm rindu saat ade abang angkat

sbb abg kndng aku ni xberapa nk amik tau sngt hurmm

cik kaki ketawe said...

hoho...
abang kandung memang gitu..
kekadang nampak ja diorang tak amik port pasal kita..
tapi dalam hati dia
kita tetap adik dia kan...hoho..

misz aisya said...

hahhaa abang akak xpernah buat cenggitu. diorang mmg manjakan akak. akak kan adik! huhu.

#abang kamu playboy? alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :(

cik kaki ketawe said...

hai kak aisya...untunglah akk dapat abg2 cam gitu..dapat macam sy haru lah kak oii...takde nya diorang nak manja2...kedekut pulak tuh...hahaha

#yg sy nak kenenkan dgan akk tu dijamin tidak playboy... =)

misz aisya said...

mohon kenenkan segera sblm org laen potong line! haha

kay_are said...

bese r..aku kan abang yang baik.. mesti r sokong.. =P

Post a Comment

boboiboy pernah berkata bahawasanya...komen biarlah ikhlas...
barulah terbaik... =P